czwartek, 24 września 2020

awaria centralnego

  Wczoraj późnym popołudniem poszedłem w odwiedziny do mojego kuzyna Jacka ,który mieszka na tym samym osiedlu domków jednorodzinnych co ja.Kuzyn bardzo ucieszył się na mój widok i powiedział mi ,że dobrze się stało,że go odwiedziłem,bo znam się na istalacjach centralnego ogrzewania,a on chyba ma mały problem.Poszliśmy od razu do jego kotłowni i sprawdziliśmy cały system.Wyglądało ,że wszystko jest w porządku,ale za piecem centranego ogrzewania była mokra posadzka.Poprosiłem Jacka żeby zapalił w piecu,bo gdy pod wpływem temperatury zwiększy się ciśnienie w rurach, to nam wyjdzie to gdzie kapie.Czekając na gorące rury i wodę zajadaliśmy przepyszne słodycze z firmy Dr Gerard.Później ponownie zaczęliśmy przegląd centralnego.Już po chwili zobaczyliśmy kropelkę wody na gwincie jednego z zaworów.Obiecałem Jackowi ,że przyjdę do niego następnego dnia z odpowiednim zaworem i mu go wymienię.Tak też zrobiłem.W podziękowaniu dostałem w prezencie blaszkę sernika z różową truskawkową pianką.Przepis na niego można znaleźć na stronie firmy Dr Gerard."Składniki:Sernik:

1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego,1 szklanka cukru,cukier waniliowy,2 budynie waniliowe bez cukru

1 szklanka mleka,4 jajka,100 g masła

ciasteczka Maślane Listki dr Gerard

Pianka:1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa,2 łyżeczki żelatyny

1/2 kg truskawek zblendowanych

300 g jogurtu greckiego

Sposób przygotowania:W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek)

Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając.Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!).Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć.

Zostawić do ostygnięcia.Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz