Wczoraj mieliśmy z mężem zapowiedzianych gości z okazji imienin, wszyscy panowie o imieniu Michał wczoraj obchodzili święto swojego patrona.
Musiałam stanąć na wysokości zadania i upiekłam pyszniutki sernik, ponieważ nie wyobrażam sobie nie poczęstować gości do kawy słodkością. Sernik marmurkowy na Pryncypałowym spodzie. Spód to pokruszone wafelki Pryncypałki Dr Gerarda wymieszane z masłem i mielonymi migdałami. Ser w masie serowej to w całości ser kremowy ze sporą ilością jajek, bez dodatku mąki czy budyniowego proszku. Sernik ten przed podaniem powinien być dobrze schłodzony, dlatego lepiej upiec go odpowiednio wcześniej. Najlepszy jest na drugi dzień.
Składniki
-150 g wafelków Pryncypałków Dr Gerarda
-100 g mielonych migdałów
-75 g masła rozpuszczonego
-75 g ciemnej czekolady
-5 dużych jajek, oddzielnie żółtka i białka
-150 g cukru
-600 g serka philadelphia
-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
-cukier puder do posypania
Foremkę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Wafelki umieszczamy w misce, dodajemy mielone migdały i masło, mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Przekładamy masę do foremki i dokładnie ugniatamy. Wygładzamy powierzchnię i schładzamy przez godzinę w lodówce.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w misce, umieszczamy nad rondelkiem z parującą wodą, po czym lekko schładzamy.
Białka wbijamy do czystej miski i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy 25 g cukru i dalej ubijamy. W oddzielnej misce, używając tej samej końcówki miksera ucieramy ser, pozostały cukier, żółtka i ekstrakt z wanilii. Używając metalowej łyżki mieszamy delikatnie białka z mieszanką serową. 1/4 masy przekładamy do innej miski i dodajemy czekoladę, mieszamy. Białą część masy serowej przekładamy na wafelkowy spód. Masę ciemną wykładamy łyżką na jasną i za pomocą noża tworzymy "marmurek". Pieczemy przez ok. 45 minut. Studzimy we foremce, a następnie chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz