piątek, 25 września 2020

Na każdą okazję

Na deser przygotowałam sernik na kakaowym spodzie z masą jabłkową, piernikami Gingerbreads i galaretką. Pyszne, w sam raz do kawy na jesienne dni i każdą inną okazję. Spróbujecie? Oto niezbędne składniki:

Ciasto

-1,5 szklanki mąki pszennej

-pół szklanki cukru

-10 dag masła

-2 łyżki kakao

-3 żółtka

-1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masa serowa

-1 kg twarogu trzykrotnie mielonego

-3/4 szklanki cukru

-1/4 szklanki oleju

-1 budyń waniliowy

-1 cukier wanilinowy

-3 białka

-4 jajka


Masa jabłkowa

-1 kg jabłek 

-pół szklanki cukru

-1 cukier wanilinowy

-2 budynie waniliowe

-2 szklanki mleka


Dodatkowo

-pierniki Gingerbreads od Dr Gerard 1,5 opakowania 

-2 galaretki wiśniowe 

-3 szklanki wrzącej wody


Sposób przygotowania: wyrabiam ciasto z podanych składników, powstałą kruszonkę wykładam na blaszkę (24/38 cm), schładzam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piekę 10 minut. Jajka i białka ubijam z cukrami na puch, ciągle miksując dodaję twaróg, olej, budyń. Masę wlewam na podpieczony spód i piekę 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzę. Jabłka obieram, trę na tarce, dodaję cukry i gotuję około 30 minut. Do masy dodaję 1,5 szklanki mleka, mieszam, po zagotowaniu dodaję budyń wymieszany z pozostałym mlekiem i mieszam do zagotowania. Po przestudzeniu wykładam na zimny sernik, wyrównuję, studzę, układam pierniki Gingerbreads (w równych odstępach) i wstawiam do lodówki. Galaretki rozpuszczam we wrzątku, studzę i lekko tężejące wylewam na pierniki Gingerbreads. Przed podaniem schładzam minimum 2 godziny i gotowe. Polecam i życzę smacznego! Do przygotowania wykorzystajcie wyłącznie słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najsmaczniejsze!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz