Na deser przygotowałam sernik na kakaowym spodzie z masą jabłkową, piernikami Gingerbreads i galaretką. Pyszne, w sam raz do kawy na jesienne dni i każdą inną okazję. Spróbujecie? Oto niezbędne składniki:
Ciasto
-1,5 szklanki mąki pszennej
-pół szklanki cukru
-10 dag masła
-2 łyżki kakao
-3 żółtka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
-1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
-3/4 szklanki cukru
-1/4 szklanki oleju
-1 budyń waniliowy
-1 cukier wanilinowy
-3 białka
-4 jajka
Masa jabłkowa
-1 kg jabłek
-pół szklanki cukru
-1 cukier wanilinowy
-2 budynie waniliowe
-2 szklanki mleka
Dodatkowo
-pierniki Gingerbreads od Dr Gerard 1,5 opakowania
-2 galaretki wiśniowe
-3 szklanki wrzącej wody
Sposób przygotowania: wyrabiam ciasto z podanych składników, powstałą kruszonkę wykładam na blaszkę (24/38 cm), schładzam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piekę 10 minut. Jajka i białka ubijam z cukrami na puch, ciągle miksując dodaję twaróg, olej, budyń. Masę wlewam na podpieczony spód i piekę 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzę. Jabłka obieram, trę na tarce, dodaję cukry i gotuję około 30 minut. Do masy dodaję 1,5 szklanki mleka, mieszam, po zagotowaniu dodaję budyń wymieszany z pozostałym mlekiem i mieszam do zagotowania. Po przestudzeniu wykładam na zimny sernik, wyrównuję, studzę, układam pierniki Gingerbreads (w równych odstępach) i wstawiam do lodówki. Galaretki rozpuszczam we wrzątku, studzę i lekko tężejące wylewam na pierniki Gingerbreads. Przed podaniem schładzam minimum 2 godziny i gotowe. Polecam i życzę smacznego! Do przygotowania wykorzystajcie wyłącznie słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najsmaczniejsze!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz