Dziś za oknem jesiennie. Szum wiatru, fruwają liście a niebo całe zachmurzone. Taka pogoda daje znać, że nadszedł czas na jesienne przetwory. Nadszedł czas przygotować zaprawy na zimę. Kompoty, dżemy, musy, konfitury i susze to w naszym domu normalka. Jabłka czekają na suszenie i na zrobienie z nich musu. Śliwki przygotowują się do gotowania konfitur a dynia nie może się doczekać drążenia i krojenia w kosteczkę. Wszystko po to aby zrobić z nich dodatki do ciast, deserów itp. Zanim to nastąpi polecam pierniki Gingerbreads od „dr Gerard”. Bardzo lubię różnego rodzaju tarty na pokruszonych kruchych ciastkach Listki z cukrem i dżemem owocowym. Mogą być ciasta desery bez pieczenia albo serniki z wafelkami i drażami. Moja Żona kiedyś opracowała przepis na ciasto bez pieczenia oto on:
Składniki
- Opakowanie herbatników kakaowych
- ¾ kostki masła
- Szklanka mleka w proszku
- Pół szklanki mleka
- Kilkanaście wafelków Pryncypałki (trudno określić ile faktycznie trafi do deseru)
- 2 śmietany 36%
- 2 śnieżki
- 4 łyżki cukru
- Łyżka cukru pudru
- Garść draży Maltikeks
- 3 łyżeczki żelatyny.
Przygotowanie
Rozpuszczamy w
garnuszku masło, dodajemy cukier i mleko. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia
masła. Następnie wystudzamy. Chłodną masę przelewamy do miski i dodajemy stopniowo
mleko w proszku. Wszystko miksujemy. W drugim naczyniu kruszymy wafelki
Pryncypałki. Drobno pokruszone dodajemy do masy i mieszamy. Spód blachy
wykładamy herbatnikami, następnie wykładamy masę z wafelków. Układamy kolejną
warstwę herbatników. Ubijamy śmietanę 36% z cukrem pudrem, dodajemy śnieżkę i
rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Masę śmietanową dokładnie
rozsmarowujemy na herbatnikach. Wierzch dekorujemy drażami Maltikeks i deser
gotowy. Odstawiamy do lodówki, podajemy schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz