środa, 30 września 2020

Ostatnie promienie słońca

 

               Wielkimi krokami nadchodzi jesień. Jednak chcieliśmy z mężem złaoać ostatnie promienie słońca, dlatego wybraliśmy się w weekend na spacer po lesie. Jednak nadchodzącej jesieni nie da się przegapić. Spadające liście z drzew czy silne porywy chłodnego wiatru to pewnie dopiero początek. Jednak nas nie udało się tak szybko przepłoszyć. Nasz spacer był długi. Po wyprawie po lesie wybraliśmy się jeszcze nad Wisłę, gdzie chłód przeszył nas do szpiku kości, więc dość szybkim krokiem wracaliśmy do domu. Po powrocie napiliśmy się gorącej herbaty z cytryną na rozgrzanie po czym zrobiło mi się tak ciepło, że postanowiłam trochę pokręcić się w kuchni. Uruchomiłam stronę internetową dr Gerarda i znalazłam coś na co miałam ochotę. Oto TARTA MOCNO CZEKOLADOWA Z POMARAŃCZĄ

 

Składniki

Spód:

  • 300 g listków kakaowych
  • 50 g masła
  • 1/2 gorzkiej czekolady

Kandyzowane pomarańcze:

  • 1 duża pomarańcza (wyparzona i umyta)
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1/2 szklanka wody

Krem:

  • 150g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36%
  • kieliszek rumu
  • skórka starta (drobno) z pomarańczy

 

Sposób przygotowania

Ciastka pokruszyć, masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie połączyć z ciastkami i dobrze wymieszać. Wcześniej posmarowaną masłem formę od tarty wyłożyć przygotowaną masą, dobrze docisnąć do blachy, następnie schłodzić.

Wszystkie składniki podgrzewamy w kąpieli wodnej, dobrze wymieszać, odstawić na chwilę do ostygnięcia, następnie wylać na schłodzony spód i poczekać aż zupełnie wystygnie; wstawić do lodówki.

Wodę i cukier podgrzewamy na głębokiej patelni (lub w garnku), wrzucamy pomarańcze pociętą na plastry i gotujemy ok. 40 min (ciągle sprawdzamy czy się nie przypala)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz