czwartek, 17 września 2020

Cudeńko budyniowe

 

Witam. Słodycze firmy ,,Dr Gerard”, są po prostu pyszne. Nie kupuję nic innego tylko ciasteczka tej firmy. Ostatnio jadłam ciasteczka pierniki Gingerbreads. Poezja smaku. Jednak dzisiaj chciałam coś sama upiec i wybrałam ciasto budyniowe. Składniki które potrzebowałam to: 2 szklanki mąki pszennej,2 budynie śmietankowe, szklanka oleju,6 jajek,2 łyżeczki proszku do pieczenia,3/4 szklanki cukru. Składniki na lukier:3 łyżki mango, pół szklanki cukru pudru, skórka otarta z pomarańczy. I zaczynam moje budyniowe dzieło, ale towarzyszą mi pyszne ciasteczka pierniki Gingerbreads ,,Dr Gerard”. To najlepszy pomocnik we wszystkich sprawach. Do miski przesiewam proszek budyniowy, mąkę i proszek do pieczenia i  mieszam. Do większej miski wbijam jajka. Dodaję cukier i ubijam. Stopniowo, cienką strużką wlewaj olej, ciągle ubijam masę mikserem. Do kremu jajecznego dodawaję po jednej łyżce mieszankę mączną. Miksuję ciasto. Ciasto przelewam do formy. Piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40 minut. Czekam aż ostygnie. W tym czasie przygotowuję lukier. Miąższ z mango z dojrzałego owocu umieszczam w rondelku. Dodaję cukier puder. Całość podgrzewam. Cały czas mieszam lukier i rozcieram go łyżką. Po kilku minutach zdejmuję lukier z palnika i odstawiam go do przestudzenia. Powinien być gładki. Gdy ciasto przestygnie, można je polukrować i posypać świeżo startą skórką z pomarańczy lub z cytryny. I mamy budyniowe szaleństwo w towarzystwie cudownych ciasteczek Torcik zbożowy ,,Dr Gerard”. Pozdrawiam.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz