poniedziałek, 21 września 2020

Pyszna uczta dla podniebienia

Sąsiadka podrzuciła mi trochę malin, więc wykorzystałam je do przygotowania ciasta na niedzielę, a mianowicie biszkoptu z masą budyniową, wafelkami w czekoladzie, masą malinową na bazie serków homogenizowanych i śmietanki oraz startą mleczną czekoladą na wierzchu. Wyszło pyszne, słodkie i wyśmienicie smakowało z filiżanką ulubionej kawy w ciepłe jesienne popołudnie. Prawdziwa uczta dla podniebienia. Zapraszam do wypróbowania. Oto potrzebne składniki:

Biszkopt

-3 jajka

-4 łyżki mąki pszennej

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

-2/3 szklanki cukru

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-2 łyżki oleju


Masa budyniowa

-2 budynie waniliowe z cukrem

-3 szklanki mleka

-150 g masła

-aromat rumowy 


Masa malinowa

-180 g śmietany 30%

-500 g serka homogenizowanego 

-pół szklanki cukru

-250 g malin

-2 galaretki cytrynowe


Dodatkowo

-wafelki Pryncypałki od Dr Gerard opakowanie 235 g 

-1,5 tabliczki mlecznej czekolady 


Sposób przygotowania: białka ubijam, dodaję cukier nadal ubijając. Następnie dodaję żółtka i ubijam. Mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiane dodaję do białek. Ciasto przekładam do posmarowanej i posypanej bułką tartą formy (około 24/24 cm). Piekę około 30 minut w 170 stopniach i odstawiam do wystudzenia. Masa budyniowa: gotuję budyń na mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zimny budyń ucieram z masłem. Pod koniec dodaję aromat i chwilkę ucieram. Masa malinowa: śmietanę ubijam z cukrem, dodaję serki homogenizowane. Galaretki rozpuszczam w szklance gorącej wody, kiedy stężeją, łączę z masą. Dodaję maliny oraz tabliczkę startej czekolady. Na ciasto biszkoptowe wykładam masę budyniową, posypuję pokruszonymi wafelkami Pryncypałkami i wykładam masę serową. Wierzch dekoruję pozostałą startą czekoladą. Dokładnie schładzam. Wykorzystajcie do przygotowania tego i każdego innego ciasta słodycze od Dr Gerarda, a Wasze wypieki i desery będą przepyszne i niepowtarzalne. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz