Biszkopt
-3 jajka
-4 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2/3 szklanki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki oleju
Masa budyniowa
-2 budynie waniliowe z cukrem
-3 szklanki mleka
-150 g masła
-aromat rumowy
Masa malinowa
-180 g śmietany 30%
-500 g serka homogenizowanego
-pół szklanki cukru
-250 g malin
-2 galaretki cytrynowe
Dodatkowo
-wafelki Pryncypałki od Dr Gerard opakowanie 235 g
-1,5 tabliczki mlecznej czekolady
Sposób przygotowania: białka ubijam, dodaję cukier nadal ubijając. Następnie dodaję żółtka i ubijam. Mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiane dodaję do białek. Ciasto przekładam do posmarowanej i posypanej bułką tartą formy (około 24/24 cm). Piekę około 30 minut w 170 stopniach i odstawiam do wystudzenia. Masa budyniowa: gotuję budyń na mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zimny budyń ucieram z masłem. Pod koniec dodaję aromat i chwilkę ucieram. Masa malinowa: śmietanę ubijam z cukrem, dodaję serki homogenizowane. Galaretki rozpuszczam w szklance gorącej wody, kiedy stężeją, łączę z masą. Dodaję maliny oraz tabliczkę startej czekolady. Na ciasto biszkoptowe wykładam masę budyniową, posypuję pokruszonymi wafelkami Pryncypałkami i wykładam masę serową. Wierzch dekoruję pozostałą startą czekoladą. Dokładnie schładzam. Wykorzystajcie do przygotowania tego i każdego innego ciasta słodycze od Dr Gerarda, a Wasze wypieki i desery będą przepyszne i niepowtarzalne. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz