piątek, 11 września 2020

Duża porcja słodyczy

Przygotowałam biszkopt kakaowy z masą budyniową, pierniczkami wieloowocowymi, kremem straciatella i polewą. Deser idealny dla wielbicieli dużej porcji słodyczy. Spróbujecie? Oto potrzebne składniki:


Biszkopt

-5 jajek

-170 g cukru

-100 g mąki tortowej

-70 g mąki ziemniaczanej

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-2 łyżki kakao

-100 g rozpuszczonego masła


Masa 

-3 szklanki mleka

-2 budynie cytrynowe

-4 łyżki cukru

-sok z połowy cytryny

-200 g masła


Krem

-500 ml śmietanki 30%

-70 g cukru pudru

-500 g serka mascarpone

-20 g żelatyny

-100 ml wody

-100 g gorzkiej czekolady


Polewa

-50 g mlecznej czekolady

-2 łyżki śmietanki 30%


Dodatkowo

-pierniki Gingerbreads od Dr Gerard opakowanie 


Sposób przygotowania: biszkopt: masło rozpuszczam i studzę. Białka ubijam ze szczyptą soli i cukrem. Miksując dodaję po żółtku. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i mieszam łopatką. Na końcu dodaję masło i mieszam. Piekę około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzę. Biszkopt wkładam do tej samej blaszki, w której był pieczony. Masa: szklankę mleka mieszam z proszkiem budyniowym. Resztę mleka gotuję z cukrem. Na gotujące się mleko wlewam rozmieszane budynie i gotuję do zgęstnienia. Budyń odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło miksuję, porcjami dodaję zimny budyń i miksuję. Na końcu dodaję sok z cytryny i ponownie miksuję. Masę wykładam na biszkopt, układam pierniki Gingerbreads (w równych odstępach). Krem: żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i lekko studzę. Schłodzoną śmietankę ubijam z cukrem pudrem, dodaję porcjami serek i miksując, wlewam letnią żelatynę i krótko miksuję. Na końcu dodaję startą czekoladę i mieszam całość łopatką. Krem wykładam na pierniki Gingerbreads. Polewa: czekoladę rozpuszczam nad parą, mieszam ze śmietanką i dekoruję wierzch ciasta. Ciasto przechowuję w lodówce. Przed podaniem schładzam minimum 3 godziny. Pyszne, słodkie, doskonałe do popołudniowej kawy jak również na każdą okazję. Do przygotowania wykorzystałam jak zawsze niezastąpione pod każdym względem słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz