Biszkopt
-5 jajek
-170 g cukru
-100 g mąki tortowej
-70 g mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki kakao
-100 g rozpuszczonego masła
Masa
-3 szklanki mleka
-2 budynie cytrynowe
-4 łyżki cukru
-sok z połowy cytryny
-200 g masła
Krem
-500 ml śmietanki 30%
-70 g cukru pudru
-500 g serka mascarpone
-20 g żelatyny
-100 ml wody
-100 g gorzkiej czekolady
Polewa
-50 g mlecznej czekolady
-2 łyżki śmietanki 30%
Dodatkowo
-pierniki Gingerbreads od Dr Gerard opakowanie
Sposób przygotowania: biszkopt: masło rozpuszczam i studzę. Białka ubijam ze szczyptą soli i cukrem. Miksując dodaję po żółtku. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i mieszam łopatką. Na końcu dodaję masło i mieszam. Piekę około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzę. Biszkopt wkładam do tej samej blaszki, w której był pieczony. Masa: szklankę mleka mieszam z proszkiem budyniowym. Resztę mleka gotuję z cukrem. Na gotujące się mleko wlewam rozmieszane budynie i gotuję do zgęstnienia. Budyń odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło miksuję, porcjami dodaję zimny budyń i miksuję. Na końcu dodaję sok z cytryny i ponownie miksuję. Masę wykładam na biszkopt, układam pierniki Gingerbreads (w równych odstępach). Krem: żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i lekko studzę. Schłodzoną śmietankę ubijam z cukrem pudrem, dodaję porcjami serek i miksując, wlewam letnią żelatynę i krótko miksuję. Na końcu dodaję startą czekoladę i mieszam całość łopatką. Krem wykładam na pierniki Gingerbreads. Polewa: czekoladę rozpuszczam nad parą, mieszam ze śmietanką i dekoruję wierzch ciasta. Ciasto przechowuję w lodówce. Przed podaniem schładzam minimum 3 godziny. Pyszne, słodkie, doskonałe do popołudniowej kawy jak również na każdą okazję. Do przygotowania wykorzystałam jak zawsze niezastąpione pod każdym względem słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz