Muszę się z wami czymś podzielić, standardowo będzie to coś od Dr Gerada , który oprócz słodyczy ma także na stronie internetowej przepisy cukierników amatorów ale i także zawodowców. Żonka przygotowała tym razem imprezkę imieniniową standardowo kilka osób miało się zjawić i zaszczycić swoją obecnością. Pierw trzeba było się wybrac po zakupy i a to wiadomo wiąże się z kilkoma godzinami na mieście , niestety. Ale ja zawsze zabieram z sobą coś na przękąszenie tym razem zabrałem; pierniki Gingerbreads i krakersy Goldfish a w aucie jeszcze znalazłem wafelki Pryncypałki. Tak jak się spodziewałem kilka godzin minęło i dobrze, że miałem Dr Gerarda przy sobie. Po powrocie oczywiście kawka i Pełnoziarniste ciastka zbożowe Vit’am oraz Torcik zbożowy. A poniżej extra przepis polecam;
Składniki
(Przepis na formę o średnicy 28 cm)
Spód:
|
Mus czekoladowy z „Malti keks”:
|
Sposób przygotowania
Wszystkie
składniki zmiksować do uzyskania gęstej, klejącej masy.
Czekoladowy spód wyłożyć na formę do tarty i schować do lodówki
na godzinę. W tym czasie przygotować mus.
Mus czekoladowy z
„Maltikeks”:
Czekoladę
i tłuszcz rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka ubić na sztywno z
cukrem pudrem. Do czekolady dodać żółtka i zmiksować. Delikatnie
dodać białka do uzyskania puszystej masy czekoladowej. Połowę
ciasteczek „Malti Keks” posiekać na mniejsze kawałki. Razem ze
skórką z pomarańczy dodać do musu. Na schłodzony spod wylać
przygotowany mus. Wierzch posypać płatkami soli i pozostałymi
ciasteczkami „Malti Keks”. Schłodzić minimum godzinę w
lodowce.
Udekorować skórką z pomarańczy, ciasteczkami DrGerard
i płatkami róży.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz