środa, 30 września 2020

Zakupy dla malucha

 

               Zakupy dla noworodka zawsze wiążą się z ogromną przyjemnością i radosnym nastrojem. Odkąd dowiedzieliśmy się, że nasza córka spodziewa się dziecka byliśmy najszczęśliwszymi przyszłymi dziadkami na świecie. Termin porodu jak za kilka miesięcy tak więc zakupy czas zacząć. Zięć już przygotował pokoik dziecięcy. Pomalował ściany przykleił fototapetę, poskręcał mebelki, które wybrała córka i pokój prawie gotowy. Tak naprawdę zostało kilka szczegółów, które dodadzą uroku pokoikowi. Postanowiliśmy z mężem też przygotować wyprawkę dla wnuczki. Wybraliśmy się wiec do sklepu z wyprawką dla noworodków a tak kupiliśmy sporo ubranek, rożków, śpiworków, kocyków oraz pościeli do łóżeczka i wózka, a także zamówiliśmy wózek wybrany przez córkę. Byliśmy wniebowzięci, że możemy zrobić to dla przyszłej wnuczki. Po zakupach udaliśmy się z wizytą do córki, aby mogła obejrzeć nowe rzeczy. Była równie zachwycona jak my. Przy okazji obejrzeliśmy nowo urządzony pokoik, był cudowny, przytulny i piękny. Teraz tylko czekać aż przyjdzie na świat dzieciątko. W reszcie usiedliśmy wszyscy do stołu. Zięć przygotował coś pysznego, podobno tak samo jak my zaczął korzystać z przepisów ze strony dr Gerarda.

PICCOLO E DOLCE

Składniki

Spód – idealnie chrupiący, dla pobudzenia zmysłów:

  • 200g ciasteczek „Kremisie” dr Gerard
  • 75g rozpuszczonego masłaMasa serowa z dynią – gwóźdź programu:
  • 150g dyni
  • 100g mascarpone
  • 100g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ziarenka z ¼ laski wanilii
  • szczypta cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki skórki z pomarańczy
  • szczypta cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej
  • 3 nieduże jajka

Mus czekoladowy:

  • 250ml śmietanki 36%
  • 100g deserowej czekolady
  • kremisiowy krem (ten, który wcześniej zdjąłeś z ciasteczek

Frużelina wiśniowa:

  • szklanka wydrylowanych wiśni
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 50ml rumu
  • 1 mała gwiazdka anyżu
  • 2-3 ziarna kardamonu
  • szczypta cynamonu
  • dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej + pół szklanki wody

Sposób przygotowania

Spód:
Z ciasteczek zdejmij misie (nie martw się, użyjesz ich za chwilę), zblenduj. Dodaj rozpuszczone masło i ponownie zblenduj. Ciasteczkową masę ułóż na dnie i na ściankach foremek, wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia (ja użyłam ceramicznych kokilek).

Masa serowa z dynią:
Dynię pokrój w kostkę – nie za dużą, nie za małą, wcześniej wyjmij pestki. Ułóż na papierze do pieczenia, piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie zmiksuj na gładkie puree. Twaróg wymieszaj z mascarpone i dynią. Dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną, wanilię, skórkę z pomarańczy, cynamon, kardamon i gałkę. Na samym końcu dodawaj po 1 jajku, za każdym razem miksując.
Gotową masę przełóż do przygotowanych wcześniej foremek. Wstaw do piekarnika ogrzanego do temperatury 180 stopni C. Piecz ok. 30 minut
Mus czekoladowy:
Śmietankę ubij na sztywno (UWAGA: dla pewności, czy śmietanka jest już gotowa, odwróć miskę do góry dnem nad głową. Jeśli jesteś wciąż suchy, to znaczy, że śmietanka jest ubita poprawnie. Uważaj jednak, żeby nie przedobrzyć i nie stworzyć słowiańskiego masła!) W kąpieli wodnej rozpuść połamaną czekoladę z kremem z kremisiów, następnie ostudź. Dodaj do ubitej śmietanki, delikatnie mieszając łyżką, aż powstanie puszysta masa. 
Sernik po całkowitym wystudzeniu pokryj szczodrze musem. Wstaw do lodówki na minimum godzinę

Frużelina wiśniowa:

Wiśnie zagotuj, dodaj sok z cytryny, cukier, kardamon, anyż i cynamon. Na koniec dodaj rum. Gotuj, aż frużelina delikatnie odparuje. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę ziemniaczaną z zimną wodą i stopniowo dodawaj co wiśni, aż frużelina lekko zgęstnieje. 

Do dekoracji użyłam ciasteczek dr Gerard: Maltikeks, Kremisie i Pryncypałki mini. Nie zapomnij o wiśniach!

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz