piątek, 18 września 2020

Kolejne cudeńko budyniowe

 Witam. Dziś znów napiszę Wam przepis na ciasto budyniowe, ale inne niż poprzednio. Nie omieszkam opowiedzieć Wam o pysznych ciasteczkach firmy ,,Dr Gerard”, czyli Torcik zbożowy i Wafelki Pryncypałki. Bez tych ciasteczek nie miałabym ochoty do niczego. Dają mi powera. Oto składniki na budyń śmietankowy:1,5 szklanki mleka,2/3 szklanki śmietanki 30%,2 żółtka,30 g budyniu śmietankowego, 3 łyżki cukru, 1 łyżka mąki pszennej,400 g agrestu różowego. W rondelku, na małym ogniu zagotowuję jedną szklankę mleka i śmietankę z trzema łyżkami cukru, co jakiś czas mieszam. Odstawiam. Żółtka ubijam na gęsta jasną masę z jedną łyżką cukru. Dodaję pół szklanki mleka, budyń w proszku i mąkę. Miksuję. Energicznie mieszam i dodaję do masy gorące słodkie mleko śmietankowe. Całość gotuję. Przelewam budyń do miseczki, i studzę. Zabieram się za ciasto. Dwa duże jajka,1 białko,1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,2 łyżeczki proszku do pieczenia,30 g budyniu śmietankowego bez cukru,2 duże łyżki śmietanki 18%, 100 g masła,2 łyżki oleju,3/4 szklanki cukru. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę, dodaję olej. Następnie, stopniowo, dodaję jajka i białko. Następnie dodaję przesiane suche składniki oraz śmietanę. Miksuję. Do tortownicy wykładam połowę ciasta na dno, a resztą delikatnie smaruję boki Natychmiast środek ciasta wypełniam budyniem. Na wierzch wykładam agrest i całość posypuję lekką kruszonką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopniach i piekę przez 60 min. I mamy kolejne budyniowe szaleństwo w wybornym towarzystwie ciastek Wafelków Pryncypałków ,,Dr Gerard”. Pozdrawiam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz