Na rozpoczynający się weekend przygotowałam doskonały dodatek do popołudniowej kawki. Ciasto z masą jabłkową, piernikami Gingerbreads, masą budyniową i polewą kakaową. Moja rodzinka preferuje takie połączenia smaków, szczególnie gdy wykorzystuję w przepisach słodycze od Dr Gerarda, które tak bardzo uwielbiają. Zachęcam do wypróbowania. Oto potrzebne składniki:
Biszkopt
-6 jajek
-szklanka cukru
-szklanka mąki
-łyżeczka proszku
Masa jabłkowa
-2 kg jabłek
-1 łyżka masła
-2 galaretki cytrynowe
Masa budyniowa
-1 l mleka
-3/4 szklanki cukru
-1 cukier wanilinowy
-kostka margaryny
-szklanka mąki pszennej
-łyżka mąki ziemniaczanej
-budyń śmietankowy bez cukru
-jajko
Polewa
-kostka margaryny
-szklanka cukru
-3 łyżki wody
-3 łyżki kakao
Dodatkowo
-pierniki Gingerbreads od Dr Gerard opakowanie
Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam, dodaję cukier, żółtka, mąką wymieszaną z proszkiem. Ciasto wlewam do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy (około 35/20 cm) i piekę około 20 minut w 160 stopniach. Ostudzony biszkopt przecinam na dwa blaty. Masa jabłkowa: obrane jabłka ścieram na tarce, prażę z dodatkiem łyżki masła, a następnie dodaję galaretki w proszku, mieszam i zdejmuję z ognia. Masa budyniowa: w 1,5 szklanki mleka mieszam mąki, budyń i jajko. Resztę mleka gotuję z cukrami, dodaję mieszankę, gotuję do zgęstnienia i odstawiam do wystudzenia. Zimny budyń miksuję z margaryną. Przełożenie: na pierwszy blat biszkoptu wykładam połowę masy jabłkowej, nakładam połowę masy budyniowej, układam pierniki Gingerbreads, wykładam resztę masy jabłkowej i resztę masy budyniowej. Na wierzch wykładam drugi blat biszkoptu. Składniki na polewę umieszczam w rondelku, gotuję mieszając i lekko przestudzoną polewą smaruję ciasto. Najlepiej smakuje po dokładnym schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystałam niezastąpione w smaku słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz