piątek, 18 września 2020

Doskonały dodatek

Na rozpoczynający się weekend przygotowałam doskonały dodatek do popołudniowej kawki. Ciasto z masą jabłkową, piernikami Gingerbreads, masą budyniową i polewą kakaową. Moja rodzinka preferuje takie połączenia smaków, szczególnie gdy wykorzystuję w przepisach słodycze od Dr Gerarda, które tak bardzo uwielbiają. Zachęcam do wypróbowania. Oto potrzebne składniki:


Biszkopt

-6 jajek

-szklanka cukru

-szklanka mąki

-łyżeczka proszku


Masa jabłkowa

-2 kg jabłek

-1 łyżka masła

-2 galaretki cytrynowe


Masa budyniowa

-1 l mleka

-3/4 szklanki cukru

-1 cukier wanilinowy

-kostka margaryny

-szklanka mąki pszennej

-łyżka mąki ziemniaczanej

-budyń śmietankowy bez cukru

-jajko


Polewa

-kostka margaryny

-szklanka cukru

-3 łyżki wody

-3 łyżki kakao


Dodatkowo

-pierniki Gingerbreads od Dr Gerard opakowanie 


Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam, dodaję cukier, żółtka, mąką wymieszaną z proszkiem. Ciasto wlewam do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy (około 35/20 cm) i piekę około 20 minut w 160 stopniach. Ostudzony biszkopt przecinam na dwa blaty. Masa jabłkowa: obrane jabłka ścieram na tarce, prażę z dodatkiem łyżki masła, a następnie dodaję galaretki w proszku, mieszam i zdejmuję z ognia. Masa budyniowa: w 1,5 szklanki mleka mieszam mąki, budyń i jajko. Resztę mleka gotuję z cukrami, dodaję mieszankę, gotuję do zgęstnienia i odstawiam do wystudzenia. Zimny budyń miksuję z margaryną. Przełożenie: na pierwszy blat biszkoptu wykładam połowę masy jabłkowej, nakładam połowę masy budyniowej, układam pierniki Gingerbreads, wykładam resztę masy jabłkowej i resztę masy budyniowej. Na wierzch wykładam drugi blat biszkoptu. Składniki na polewę umieszczam w rondelku, gotuję mieszając i lekko przestudzoną polewą smaruję ciasto. Najlepiej smakuje po dokładnym schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystałam niezastąpione w smaku słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz