Witam.
Mam wielką ochotę na coś pysznego. Są takie dni, że mamy na coś ochotę, ale
sami nie wiemy na co. Zjadłam ciasteczko pierniki Gingerbreads,, Dr Gerard”, i
to chyba nie było to coś. Ciasteczka pierniki
Gingerbreads są pyszne, ale dzisiaj naszła mnie ochota na mój własny piernik.
Postanowiłam go upiec. Potrzebowałam składników takich jak: 3 jajka,3/4
szklanki cukru pudru,3 szklanki mąki pszennej, 200 g płynnego miodu,1 szklanka
kwaśnej śmietany,200 g masła,1 łyżeczka sody,1 opakowanie przyprawy do piernika,1
łyżka kakao, bakalie,2 łyżki zimnej wody. Na polewę potrzebowałam składników
takich jak: 50 g margaryny,25 g kakao, 60 g cukru pudru,1 łyżka mleka. I zabieram się do pracy podjadając ciasteczko
Torcik zbożowy ,,Dr Gerard”. Śliwki siekam i mieszam z łyżką mąki. Resztę mąki
wsypuję do miski. Mieszam z kakao, przyprawą korzenną i sodą. Oddzielam żółtka
od białek. Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej
miksuję dodaję stopniowo po jednym żółtku, miód, śmietanę i wodę, oraz w kilku
porcjach wymieszaną mąkę z przyprawą, sodą i kakao. Miksuję krótko. Dodaję
śliwki. Osobno ubijam białka na sztywno i dodaję do masy. Ciasto przekładam do
keksówki. Ciasto nacinam nożem wzdłuż przez środek. Piekę w nagrzanym
piekarniku około 60 min. w temperaturze 170°C. Po upieczeniu pozostawiam w
formie, aż lekko przestygnie. Przygotowuję polewę czekoladową. Margarynę
roztapiam. Do roztopionego tłuszczu dodaję kakao, cukier puder i mleko. Dobrze
mieszam i nie gotuję. Polewam ciasto polewą czekoladową, i dekoruję posiekanymi
śliwkami. I to wszystko, a na koniec ciasteczko Torcik zbożowy ,,Dr Gerard”.
Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz