czwartek, 17 września 2020

Piernikowe szaleństwo

 

Witam. Mam wielką ochotę na coś pysznego. Są takie dni, że mamy na coś ochotę, ale sami nie wiemy na co. Zjadłam ciasteczko pierniki Gingerbreads,, Dr Gerard”, i to chyba nie było to coś. Ciasteczka  pierniki Gingerbreads są pyszne, ale dzisiaj naszła mnie ochota na mój własny piernik. Postanowiłam go upiec. Potrzebowałam składników takich jak: 3 jajka,3/4 szklanki cukru pudru,3 szklanki mąki pszennej, 200 g płynnego miodu,1 szklanka kwaśnej śmietany,200 g masła,1 łyżeczka sody,1 opakowanie przyprawy do piernika,1 łyżka kakao, bakalie,2 łyżki zimnej wody. Na polewę potrzebowałam składników takich jak: 50 g margaryny,25 g kakao, 60 g cukru pudru,1 łyżka mleka.  I zabieram się do pracy podjadając ciasteczko Torcik zbożowy ,,Dr Gerard”. Śliwki siekam i mieszam z łyżką mąki. Resztę mąki wsypuję do miski. Mieszam z kakao, przyprawą korzenną i sodą. Oddzielam żółtka od białek. Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksuję dodaję stopniowo po jednym żółtku, miód, śmietanę i wodę, oraz w kilku porcjach wymieszaną mąkę z przyprawą, sodą i kakao. Miksuję krótko. Dodaję śliwki. Osobno ubijam białka na sztywno i dodaję do masy. Ciasto przekładam do keksówki. Ciasto nacinam nożem wzdłuż przez środek. Piekę w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 170°C. Po upieczeniu pozostawiam w formie, aż lekko przestygnie. Przygotowuję polewę czekoladową. Margarynę roztapiam. Do roztopionego tłuszczu dodaję kakao, cukier puder i mleko. Dobrze mieszam i nie gotuję. Polewam ciasto polewą czekoladową, i dekoruję posiekanymi śliwkami. I to wszystko, a na koniec ciasteczko Torcik zbożowy ,,Dr Gerard”. Pozdrawiam.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz