środa, 30 września 2020

wycieczka do warszawy

 

Byłem przez cały tydzień na wycieczce w Warszawie. Pojechało nas tam 15 osób. Na drogę zabrałem słodycze od firmy Doktor Gerard między innymi wafelki pryncypałki. Mieszkaliśmy w hotelu Bellawista.Zwiedziliśmy tam pałac kultury, starówkę byliśmy na bulwarach. Pojechaliśmy też do Wilanowa gdzie zwiedzieliśmy warszawskie zoo. Wktóryś dzień zrobiliśmy tartę z przepisu z strony Doktora Gerarda. Tydzień szypko Minoł.  Składniki

(Przepis na formę o średnicy 28 cm)

Spód:

• 400 g czekoladowych markiz „Mafijne choco”

• 3 łyżki oleju kokosowego

• skórka otarta z jednej pomarańczy

• 250 g „Malti Keks”

• skórka otarta z jednej pomarańczy

• 2 łyżki kakao

Mus czekoladowy z „Malti keks”:

• 200g gorzkiej czekolady

• 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)

• 50 g masła lub oleju kokosowego

• 250 g „Malti Keks”

• skórka otarta z jednej pomarańczy

• 3 łyżki cukru pudru

• Szczypta płatków soli

Sposób przygotowania                           

Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania gęstej, klejącej masy. Czekoladowy spód wyłożyć na formę do tarty i schować do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotować mus.

 Mus czekoladowy z „Maltikeks”:

Czekoladę i tłuszcz rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do czekolady dodać żółtka i zmiksować. Delikatnie dodać białka do uzyskania puszystej masy czekoladowej. Połowę ciasteczek „Malti Keks” posiekać na mniejsze kawałki. Razem ze skórką z pomarańczy dodać do musu. Na schłodzony spod wylać przygotowany mus. Wierzch posypać płatkami soli i pozostałymi ciasteczkami „Malti Keks”. Schłodzić minimum godzinę w lodowce.

 Udekorować skórką z pomarańczy, ciasteczkami DrGerard i płatkami róży.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz