Kiedy wreszcie uporaliśmy się z poremontowym bałaganem mogliśmy wreszcie zacząć korzystać z kuchennych sprzętów. Dlatego dzisiejszy dzień chcieliśmy przeznaczyć na zaznajamianie się z kuchnią, instrukcjami obsługi i sprzętami. Zajęło nam to sporo czasu. Te sprzęty są coraz to bardziej skomplikowane. Kombinacje klawiszy i elektronika robią swoje. Jednak jakimś cudem udało nam się przebrnąć przez stertę papierów dzięki czemu mogliśmy już pierwszego dnia coś upichcić. Na stronie dr Gerarda widziałam kiedyś ciekawy deser, który zawsze chciałam zrobić.
Przekładaniec z kremem z masła orzechowego (słodko-słony smak), spód na precelkach w polewie, całość oblana czekoladą i ozdobiona precelkami
Składniki
- opakowanie Precelków w czekoladzie dr Gerard
- 30 g czekolady gorzkiej
- 50 g masła
- 40 g czekolady
Krem:
- 200 g masła orzechowego
- spora szczypta soli
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki
- 250 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki cukru pudru
Krem czekoladowy:
- 100g czekolady mlecznej
- 100g czekolady gorzkiej
- 250 ml śmietanki kremówki
Sposób przygotowania
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ciasteczka dobrze pokruszyć. Połączyć rozdrobnione ciastka z masłem i czekoladą, następnie wyłożyć do wysmarowanej masłem okrągłej tortownicy. Dobrze docisnąć i schłodzić.
Śmietankę ubić na sztywną pianę, mascarpone lekko ubić na „puch”. Dodawać mascarpone do ubitej śmietanki – ciągle mieszając, następnie dodawać kolejno sól, cukier i masło orzechowe.
Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie dobrze schłodzić i ubijać jak zwykłą słodką śmietankę.
Na przygotowany precelkowy spód wyłożyć krem orzechowy, następnie czekoladowy. Całość ozdobić preclami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz