środa, 30 września 2020

Dzień chłopaka

 

Dzień chłopaka jest u nas obchodzony co roku od czasów, kiedy moje córki chodziły do szkoły podstawowej i przybiegały ze szkoły z laurkami dla taty z tej okazji. Dlatego jak co roku obdzwoniłam moich zięciów ze szczerymi życzeniami, a dla mojego osobistego chłopaka, męża przygotowałam coś specjalnego. Przepis znalazłam na stronie dr Gerarda.

Musowa i chrupiąca tarta mocno czekoladowa z produktami „Mafijne” i „Malti Keks” DrGerard

 

Składniki
Spód:

  • 400 g czekoladowych markiz „Mafijne choco”
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 250 g „Malti Keks”
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki kakao

Mus czekoladowy z „Malti keks”:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 50 g masła lub oleju kokosowego
  • 250 g „Malti Keks”
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Szczypta płatków soli

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania gęstej, klejącej masy. Czekoladowy spód wyłożyć na formę do tarty i schować do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotować mus.
Mus czekoladowy z „Maltikeks”:

Czekoladę i tłuszcz rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do czekolady dodać żółtka i zmiksować. Delikatnie dodać białka do uzyskania puszystej masy czekoladowej. Połowę ciasteczek „Malti Keks” posiekać na mniejsze kawałki. Razem ze skórką z pomarańczy dodać do musu. Na schłodzony spod wylać przygotowany mus. Wierzch posypać płatkami soli i pozostałymi ciasteczkami „Malti Keks”. Schłodzić minimum godzinę w lodowce.
Udekorować skórką z pomarańczy, ciasteczkami DrGerard i płatkami róży.

 

Mąż był bardzo zadowolony, zjedliśmy ciasto, napiliśmy się kawy i spędziliśmy ze sobą miło czas.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz