poniedziałek, 12 października 2020

Wspólne wypieki.

Za oknem jesienna plucha, szaro, wietrznie , a do tego pada deszcz. My dorośli się źle czujemy w taką pogodę, a co kiedy mamy ipiekować się wnuczkami w taki jesienny weekend. Tak właśnie zapowiada się nam najbliższy weekend. Córka musi wyjechać w sprawach osobistych, a nam powierzy opiekę nad Anetką i Małgosią. Gdyby była pogoda to nie ma problemu, bo zabralibyśmy je na plac zabaw i zapewne milo uplynąlby im dzionek. Rym razem nie dość, że ta pandemia, to jeszcze pogoda barowa. Tak, tylko że o barze w tym przypadku nie może3 być mowy. Po kilku propozycjach wypełnienia im tego dnia , wybraliśmy, że trzeba je zająć czymś w kuchni. Wiemy, że lubią razem z mamą przegotowywać kanapki, to będzie dobrym pomysłem, by wspólnie coś przygotować do pieczenia. Wnuczki są dość zdyscyplinowane, więc nie będzie z nimi kłopotu. Weszłam na stronę internetową Dr Gerarda , bo tam jest dużo przepisów na różne desery dla dzieciaków, to może coś tam znajdę. Po przejrzeniu wybraliśmy ze strony https://drgerard.eu/wypieki-od-serca/wiecej-przepisow/ przepis na Kruche ciastka. Jak się okazało wybór był dobry. Obie wnuczki mialy wiele radości z przygotowywania tazem z babcią tych ciasteczek. Nie mogły się doczekać kiedy będą mogły je zjeść. Wszystkim zainteresowanym podaję przepis na te smaczne ciasteczka, który znajduje się na stronie Dr Gerarda. me / Wypieki od serca / Więcej przepisów / Kruche ciastka z drażami Maltikeks SKładniki; 300 g draży Maltikeks Czekolada Gorzka albo Mleczna dr Gerard 175 g masła roztopionego 250 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 200 g drobnego cukru brązowego 100 g drobnego cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 jajko 1 żółtko Sposób przygotowania Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. W misce wymieszać mąkę, sodę i sól. W oddzielnym naczyniu, za pomocą miksera, wymieszać masło i oba cukry na gładką masę (3-4 min), dodać ekstrakt, całe jajko i żółtko, a następnie wszystko ubić do uzyskania lekkiej, kremowej masy. Potem stopniowo dodawać sypkie składniki. Gdy wszystko będzie dokładnie zmiksowane, dodać draże Maltikeks Czekolada dr Gerard i delikatnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką. Za pomocą łyżki do lodów wykładać ciasto na papier do pieczenia, zachowując duże odstępy między porcjami. Piec 15-17 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą jeszcze zbyt miękkie i mogą się łamać, dlatego należy odczekać kilka minut, żeby lekko przestygły i dopiero wtedy przełożyć je na czysty pergamin. Smacznego... 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz