środa, 7 października 2020

Ciasto w jesiennych barwach

Przygotowałam ciasto marchewkowe z bakaliami, kremem budyniowym i kruchymi ciastkami listkami. Przepysznie smakowało z kawą. Ciasto w jesiennych barwach idealne na deser w jesienne popołudnie. Może chcecie spróbować? Oto potrzebne składniki:

Ciasto 

-5 jajek

-2 szklanki mąki

-1 szklanka cukru

-3/4 szklanki oleju

-1,5 szklanki marchewki drobno startej

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-1 łyżeczka sody

-1 łyżeczka cynamonu

-3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

-50 g rodzynek


Krem 

-2 szklanki soku z pomarańczy

-budyń waniliowy z cukrem

-3 łyżki cukru pudru

-200 g kremówki 30%

-2 żółtka

-2 śmietan fixy

-kilka kropel aromatu pomarańczowego


Dodatkowo

-ciastka Listki kruche od Dr Gerard opakowanie 

-orzechy włoskie drobno posiekane pół szklanki 


Sposób przygotowania: ciasto: jajka ubijam z cukrem na gładką, puszystą masę. Na przemian łączę z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i olejem. Dodaję drobno posiekane orzechy, namoczone rodzynki, startą marchewkę i mieszam. Ciasto przelewam do formy (około 28/36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 50 minut w 180 stopniach. Odstawiam do wystudzenia. Krem: 1,5 szklanki soku gotuję, w pozostałym rozpuszczam budyń i mieszam z żółtkami. Mieszankę wlewam na gotujący się sok i dokładnie mieszam, aż zgęstnieje. Odkładam do wystudzenia. Schłodzoną kremówkę miksuję, dodaję cukier puder i śmietan fixy pod sam koniec. Zimny budyń łączę z kremówką i aromatem pomarańczowym. Na ciasto wykładam krem i układam na wierzchu ciastka Listki kruche od Dr Gerarda, a orzechy drobno siekam i obsypuję krem między ciastkami. Do przygotowania wykorzystajcie słodycze Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze, a Wasze desery będą wyjątkowe. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz