Przygotowałam ciasto marchewkowe z bakaliami, kremem budyniowym i kruchymi ciastkami listkami. Przepysznie smakowało z kawą. Ciasto w jesiennych barwach idealne na deser w jesienne popołudnie. Może chcecie spróbować? Oto potrzebne składniki:
Ciasto
-5 jajek
-2 szklanki mąki
-1 szklanka cukru
-3/4 szklanki oleju
-1,5 szklanki marchewki drobno startej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka cynamonu
-3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
-50 g rodzynek
Krem
-2 szklanki soku z pomarańczy
-budyń waniliowy z cukrem
-3 łyżki cukru pudru
-200 g kremówki 30%
-2 żółtka
-2 śmietan fixy
-kilka kropel aromatu pomarańczowego
Dodatkowo
-ciastka Listki kruche od Dr Gerard opakowanie
-orzechy włoskie drobno posiekane pół szklanki
Sposób przygotowania: ciasto: jajka ubijam z cukrem na gładką, puszystą masę. Na przemian łączę z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i olejem. Dodaję drobno posiekane orzechy, namoczone rodzynki, startą marchewkę i mieszam. Ciasto przelewam do formy (około 28/36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 50 minut w 180 stopniach. Odstawiam do wystudzenia. Krem: 1,5 szklanki soku gotuję, w pozostałym rozpuszczam budyń i mieszam z żółtkami. Mieszankę wlewam na gotujący się sok i dokładnie mieszam, aż zgęstnieje. Odkładam do wystudzenia. Schłodzoną kremówkę miksuję, dodaję cukier puder i śmietan fixy pod sam koniec. Zimny budyń łączę z kremówką i aromatem pomarańczowym. Na ciasto wykładam krem i układam na wierzchu ciastka Listki kruche od Dr Gerarda, a orzechy drobno siekam i obsypuję krem między ciastkami. Do przygotowania wykorzystajcie słodycze Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze, a Wasze desery będą wyjątkowe. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz