środa, 7 października 2020

Smaki dzieciństwa.

 

Smaki dzieciństwa.


Każdy z nas ma swoje ulubione smaki a one często wynikają z naszych dziecinnych lat. Przechodząc ulicą czujemy jakiś zapach czy jemy jakąś potrawę i nagle przypominają się nam pyszne potrawy naszej mamy czy babci. Ja idąc po szkole do mojej kochanej babci zawsze na mnie czekał gorący kubek pysznego kakaa a na talerzyku leżały biszkopty. A w domu często na deser królował budyń waniliowy czy czekoladowy albo kaszka manna z truskawkami czy malinami albo polana słodkim syropem. Tak przez nas zapomniana kaszka manna. Kiedyś królowała w każdym domu czy do zaciągania zup, sosów czy jako deser lub do ciasta. Ja od czasu do czasu robi pyszny kaszkowiec z dodatkiem kakaa i na spodzie z ciastek dr Gerarda jak akurat je mam. Teraz użyłam ciastka kruche Listki. Bardzo dobrze zaspakaja głód a przy tym jest bogata w witaminy z grupy B oraz kwas foliowy czy potas, żelazo, magnez i jod. A przy tym jest lekkostrawna więc można ją podawać na śniadanie naszym dzieciom. Pyszna zdrowa kaszka na drugie śniadanie. Gotujemy w garnku mleko dodajemy łyżkę miodu i wsypujemy kaszkę. Gotujemy tak długo aby zgęstniała. Dodajemy suszone rodzynki czy żurawinę do środka. Możemy dorzucić maliny lub borówki. Deser gotowy. Przekładamy do pucharków polewamy zmiksowanymi owocami. Pychotka a w dodatku jaka zdrowa.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz