środa, 7 października 2020

Szybkie desery.

 

Szybkie desery.


Nie wiem jak wy ale ja kiedy jest chłodno i wietrznie na dworze przychodząc do domu chce mi się zjeść coś słodkiego i dobrego. A przy tym coś co możemy szybko przygotować z produktów, które mamy w domu. I tak w czasie deszczowego dnia kiedy dobrze przemarzłam potrzebowałam czegoś rozgrzewającego. Zrobiłam gruszki w winie. Do garnka wlałam deserowe wino wsypałam odrobinę kardamonu, cynamonu oraz jedną a właściwie połowę anyżu i kilka goździków, plaster imbiru i łyżkę miodu leśnego bo taki miałam. Tak jak do wina grzanego. Podgrzałam całość. Dwie gruszki obrałam ze skórki i włożyłam do wina. Podgrzewać na małym ogniu tak gdzieś przez piętnaście, dwadzieścia minut aby gruszki zmiękły. Gruszki wyciągamy na talerzyk. A wino będzie smacznym rozgrzewającym dodatkiem. Następny szybki, prosty deser już dla wszystkich. To ciasteczka z ciasta francuskiego. Na blech wykładamy ciasto francuskie. Kroimy je na cztery części. Na środek wykładamy pokrojone i odcedzone brzoskwinie z puszki. Możemy dołożyć maliny lub borówki. Składamy w koperty i zapiekamy przez dwadzieścia minut. Po wystudzeniu opruszyć cukrem pudrem gotowe. Inny przepis można znaleźć na stronach dr Gerarda na jesienne crumble z ciastkami wit’AM musli śliwki, czekolada. Do tego jesienne, pyszne, zdrowe owoce, śliwki, brzoskwinie, morele. Ja dałam gruszki.

https://drgerard.eu/crumble-z-jesiennych-owocow-z-ciasteczkami-witam/

Oto kilka prostych, fantazyjnych przepisów na jesienne chłodne wieczory.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz