poniedziałek, 5 października 2020

Idealne na jesień

Przygotowałam ciasto z pigwą, kremem grysikowym i wafelkami kokosowymi. Idealne na jesień. Wypróbujecie takie połączenie? Oto potrzebne składniki:

Biszkopt 

-2 łyżki mąki kokosowej

-2 łyżki mąki kukurydzianej

-2 łyżki mielonych orzechów laskowych

-4 jajka 

-1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

-pół szklanki cukru


Masa 

-1,5 kg pigwy

-2 galaretki cytrynowe

-1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego


Krem 

-6 łyżek kaszy manny

-2 łyżki cukru pudru

-200 g masła

-400 ml mleczka kokosowego 91 %


Dodatkowo 

-wafelki Pryncypałki kokosowe od Dr Gerard pół opakowania


Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam, aż masa będzie lśniąca i cukier się rozpuści. Na końcu dodaję żółtka i mieszam mikserem. Mąki, orzechy i proszek do pieczenia dodaję porcjami i mieszam ostrożnie. Dno formy (27/18 cm) wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i piekę około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni. Masa: pigwy obieram i pozbawiam nasion, następnie kroję w kostkę, przekładam do garnka, wlewam 125 ml wody, dodaję kwasek cytrynowy i gotuję na wolnym ogniu, aż pigwa będzie miękka. Na końcu wsypuję galaretki i mieszam, aż do rozpuszczenia. Odstawiam do przestygnięcia. Krem: do garnka wlewam mleczko kokosowe, wodę i gotuję. Wsypuję porcjami kasze i cały czas mieszam do zgęstnienia. Wierzch przykrywam folią i odkładam do wystygnięcia. Masło ucieram z pudrem na puch, a następnie dodaję grysik i mieszam. Na zimny biszkopt wykładam wystudzoną masę i wstawiam do lodówki na około 40 minut. Na masę wykładam krem grysikowy. Wafelki Pryncypałki kokosowe drobno kruszę i posypuję obficie wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawiam do lodówki na około 3 godzinki. Idealnie smakowało z filiżanką aromatycznej kawki. Koniecznie spróbujcie. Polecam i życzę smacznego! Do przygotowania wykorzystajcie pyszne i niezastąpione słodycze od Dr Gerarda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz