Biszkopt
-2 łyżki mąki kokosowej
-2 łyżki mąki kukurydzianej
-2 łyżki mielonych orzechów laskowych
-4 jajka
-1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
-pół szklanki cukru
Masa
-1,5 kg pigwy
-2 galaretki cytrynowe
-1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
Krem
-6 łyżek kaszy manny
-2 łyżki cukru pudru
-200 g masła
-400 ml mleczka kokosowego 91 %
Dodatkowo
-wafelki Pryncypałki kokosowe od Dr Gerard pół opakowania
Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam, aż masa będzie lśniąca i cukier się rozpuści. Na końcu dodaję żółtka i mieszam mikserem. Mąki, orzechy i proszek do pieczenia dodaję porcjami i mieszam ostrożnie. Dno formy (27/18 cm) wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i piekę około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni. Masa: pigwy obieram i pozbawiam nasion, następnie kroję w kostkę, przekładam do garnka, wlewam 125 ml wody, dodaję kwasek cytrynowy i gotuję na wolnym ogniu, aż pigwa będzie miękka. Na końcu wsypuję galaretki i mieszam, aż do rozpuszczenia. Odstawiam do przestygnięcia. Krem: do garnka wlewam mleczko kokosowe, wodę i gotuję. Wsypuję porcjami kasze i cały czas mieszam do zgęstnienia. Wierzch przykrywam folią i odkładam do wystygnięcia. Masło ucieram z pudrem na puch, a następnie dodaję grysik i mieszam. Na zimny biszkopt wykładam wystudzoną masę i wstawiam do lodówki na około 40 minut. Na masę wykładam krem grysikowy. Wafelki Pryncypałki kokosowe drobno kruszę i posypuję obficie wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawiam do lodówki na około 3 godzinki. Idealnie smakowało z filiżanką aromatycznej kawki. Koniecznie spróbujcie. Polecam i życzę smacznego! Do przygotowania wykorzystajcie pyszne i niezastąpione słodycze od Dr Gerarda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz