Biszkopt
-4 jajka
-pół szklanki mąki
-pół szklanki cukru
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kawowa
-3 łyżki mąki pszennej
Masa kawowa
-3 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-500 ml mleka
-4 łyżki kawy cappuccino
-6 łyżek cukru
-opakowanie cukru wanilinowego
-kostka margaryny
-4 łyżki kawy cappuccino
-6 łyżek cukru
-opakowanie cukru wanilinowego
-kostka margaryny
Masa śmietankowa
-500 ml śmietanki kremówki 36%
-3 łyżeczki żelatyny
-500 ml śmietanki kremówki 36%
-3 łyżeczki żelatyny
-troszkę cukru pudru
Dodatkowo
-6 kostek czekolady gorzkiej
-pierniki Gingerbreads od Dr Gerard 16 sztuk
Dodatkowo
-6 kostek czekolady gorzkiej
-pierniki Gingerbreads od Dr Gerard 16 sztuk
Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam na sztywną pianę, dodaję cukier, żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładam do blaszki (24/24 cm) wysmarowanej margaryną, oprószonej bułką tartą i piekę około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. Masa kawowa: około 300 ml mleka gotuję. Pozostałe mleko mieszam z mąkami, kawą i cukrami. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję do zgęstnienia mieszając. Po wystudzeniu miksuję z utartą margaryną i wykładam na biszkopt, na masie układam pierniki Gingerbreads od Dr Gerarda i wkładam ciasto do lodówki. Masa śmietankowa: żelatynę rozpuszczam w 1/3 szklanki wrzątku, schłodzoną śmietankę ubijam, dodaję żelatynę, ponownie ubijam i tężejącą masę wykładam na pierniki Gingerbreads. Wierzch posypuję startą czekoladą. Najpyszniejsze po schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione w smaku słodycze od Dr Gerarda. Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz