piątek, 7 lutego 2020

Pyszne połączenie

Dzisiaj przygotowałam na deser ciasto biszkoptowe z kremem na bazie śmietany kremówki, serka mascarpone i białej czekolady, który przełożyłam wafelkami orzechowymi, a na wierzch wyłożyłam owoce i galaretkę. Pyszne połączenie, idealne na rozpoczynający się weekend. Spróbujecie? Oto potrzebne składniki: 

Biszkopt
-4 jajka
-4 łyżki mąki pszennej
-4 łyżki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
-500 ml kremówki
-250 g serka mascarpone
-150 g białej czekolady

Dodatkowo
-Pryncypałki o nowym orzechowym smaku od Dr Gerard opakowanie 
-500 g mrożonych borówek 
-2 galaretki o smaku owoce leśne 

Sposób przygotowania: biszkopt: blaszkę (24/38 cm) wykładam papierem. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję cukier i żółtka. Na końcu dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam. Wylewam na blaszkę i piekę około 20 minut. Krem: śmietankę podgrzewam, dodaję kawałki czekolady i mieszam do rozpuszczenia. Schładzam, a następnie ubijam na sztywno i dodaję serek mascarpone. Galaretki rozpuszczam w 750 ml gorącej wody i odstawiam do stężenia. W blaszce umieszczam biszkopt, smaruję go połową kremu, układam Pryncypałki o nowym orzechowym smaku, wykładam resztę kremu. Na wierzch wykładam mrożone borówki, które zalewam tężejąca galaretką. Podaję po dokładnym schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz