czwartek, 6 lutego 2020

Sernik z drażami

Przygotowałam sernik o smaku kawowym z drażami Dr Gerarda i polewą czekoladową na kruchym kakaowym spodzie. Sernik wyśmienicie smakował z filiżanką kawy. Chcecie spróbować? Oto składniki:

Kruche ciasto 
-150 g masła
-2 żółtka
-50 g cukru
-250 g mąki
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka kakao 

Masa
-4 jajka
-200 g cukru
-1 kg sera twarogowego
-800 g jogurtu greckiego
-250 ml śmietanki 30%
-3 budynie czekoladowe 
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
-1/3 szklanki wody
-100 g mleka w proszku
-draże od Dr Gerard 170 g (odkładam trochę na wierzch) 

Polewa
-100 g mlecznej czekolady
-100 g gorzkiej czekolady
-100 ml śmietanki 30 %
-50 g masła

Sposób przygotowania: kruche ciasto: miksuję masło z cukrem i żółtkami. Przesiewam mąkę z proszkiem oraz kakao, miksuję i zagniatam. Wykładam na blaszkę (30/40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Masa: kawę rozpuszczam w przegotowanej wodzie i studzę. Miksuję jajka z cukrem, serem i jogurtem. Budyń mieszam ze śmietanką, zimną kawą i ekstraktem waniliowym. Dodaję do sera, miksuję, dodaję mleko w proszku i miksuję. Dodaję draże i mieszam szpatułką. Wylewam na ciasto. Piekę w 175 stopniach około 60 minut. Wyjmuję i studzę. Polewa: w kąpieli wodnej w śmietance z masłem rozpuszczam czekolady. Przestudzoną polewą smaruję zimny sernik. Wierzch dekoruję odłożonymi drażami. Do przygotowania wykorzystajcie słodycze Dr Gerarda, ponieważ są najpyszniejsze, a ciasta i desery zyskują niepowtarzalny i wyjątkowy smak. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz