Zatrzymaj się.
Wczoraj minęło 15 lat od śmierci papieża Polaka, ogromnego autorytetu dla wielu narodów. Dziś, podobnie jak wtedy, jesteśmy pełni niepokoju i obaw. I znów zatrzymał się świat, tym razem w obliczu pandemii. Musimy się zjednoczyć, przetrwać. Koniecznie stosować się do zaleceń. Starajmy się urozmaicić sobie codzienne dni i wieczory. Szukajmy drobnych przyjemności. Na pozór małych, niewielkich gestów sympatii i życzliwości. Świetna słodycze od Dr Gerarda poprawią nam nastrój. Niewielkie draże, które możemy chrupać podczas zabawy z dziećmi, czy może podczas oglądania telewizji lub czytania książki, są tym czego szukamy. Jeśli wykażemy odrobinę inicjatywy, możemy na bazie słodyczy od Dr Gerarda wyczarować wspaniałe desery. Warto odwiedzić stronę gdzie znajdziecie, krótkie filmiki reklamujące Dr Gerard https://youtu.be/pQfZr2v7zIw oraz http://drgerard.eu/przepisy. Ja na sobotę przygotuję fantastyczne kruche ciastka z drażami malti keks. Dla zainteresowanych przepis podam na końcu. Oczywiście zawsze warto skusić się na wspaniałe ciastka wielozbożowe Dr Gerard Deli Grano w wersji z kalafiorem lub z burakiem. Jeśli jesteśmy fanami tradycyjnych, słodkich smaków to zachęcam do spróbowania biszkoptów Pasja wiśniowa, ciastka Kremówka Dekorowana Śmietankowo – Morelowa i wiele innych pysznych słodyczy od Dr Gerarda.
Teraz obiecany przepis.
Kruche
ciastka z drażami Maltikeks.
Składniki:
300 g draży Maltikeks
Czekolada dr Gerard
175 g masła roztopionego
250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
200 g drobnego cukru brązowego
100 g drobnego cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 jajko
1 żółtko
Sposób
przygotowania:
Piekarnik
rozgrzewamy do 175 stopni. W misce mieszamy mąkę, sodę i sól. W oddzielnym
naczyniu mieszamy za pomocą miksera masło i oba cukry na gładko (3-4 min),
dodajemy ekstrakt, jajko i żółtko, a następnie wszystko ubijamy do
uzyskania lekkiej kremowej masy. Potem stopniowo dodajemy sypkie składniki. Gdy
wszystko będzie dokładnie zmiksowane, dodajemy draże Maltikeks Czekolada dr
Gerard i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Za pomocą łyżki do
lodów wykładamy ciasto na papier do pieczenia, zachowując duże odstępy między
porcjami.
Pieczemy
15-17 minut aż do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ciastka
będą jeszcze zbyt miękkie i mogą się łamać, dlatego należy odczekać kilka
minut, żeby lekko przestygły i dopiero wtedy przełożyć je na czysty pergamin.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz