piątek, 3 kwietnia 2020

Zatrzymaj się.


Zatrzymaj się.


Wczoraj minęło 15 lat od śmierci papieża Polaka, ogromnego autorytetu dla wielu narodów. Dziś, podobnie jak wtedy, jesteśmy pełni niepokoju i obaw. I znów zatrzymał się świat, tym razem w obliczu pandemii. Musimy się zjednoczyć, przetrwać. Koniecznie stosować się do zaleceń. Starajmy się urozmaicić sobie codzienne dni i wieczory. Szukajmy drobnych  przyjemności.  Na pozór małych, niewielkich gestów sympatii i życzliwości. Świetna słodycze od Dr Gerarda poprawią nam nastrój. Niewielkie draże, które możemy chrupać  podczas zabawy z dziećmi, czy może podczas oglądania telewizji lub czytania książki, są tym czego szukamy. Jeśli wykażemy odrobinę inicjatywy, możemy na bazie słodyczy od Dr Gerarda wyczarować wspaniałe desery. Warto odwiedzić stronę gdzie znajdziecie,  krótkie filmiki reklamujące Dr Gerard https://youtu.be/pQfZr2v7zIw oraz http://drgerard.eu/przepisy. Ja na sobotę przygotuję  fantastyczne kruche ciastka z drażami malti keks. Dla zainteresowanych przepis podam na końcu. Oczywiście zawsze warto skusić się na wspaniałe ciastka wielozbożowe Dr Gerard Deli Grano w wersji z kalafiorem lub z burakiem. Jeśli jesteśmy fanami tradycyjnych, słodkich smaków to zachęcam do spróbowania  biszkoptów  Pasja wiśniowa, ciastka Kremówka Dekorowana Śmietankowo – Morelowa i wiele innych pysznych słodyczy od Dr Gerarda.

Teraz obiecany przepis.


Kruche ciastka z drażami Maltikeks.


Składniki:


300 g draży Maltikeks Czekolada dr Gerard

175 g masła roztopionego

250 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki soli

200 g drobnego cukru brązowego

100 g drobnego cukru

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 jajko

1 żółtko



Sposób przygotowania:


Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. W misce mieszamy mąkę, sodę i sól. W oddzielnym naczyniu mieszamy za pomocą miksera masło i oba cukry na gładko (3-4 min), dodajemy ekstrakt, jajko i żółtko, a następnie wszystko ubijamy do uzyskania lekkiej kremowej masy. Potem stopniowo dodajemy sypkie składniki. Gdy wszystko będzie dokładnie zmiksowane, dodajemy draże Maltikeks Czekolada dr Gerard i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Za pomocą łyżki do lodów wykładamy ciasto na papier do pieczenia, zachowując duże odstępy między porcjami.

Pieczemy 15-17 minut aż do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą jeszcze zbyt miękkie i mogą się łamać, dlatego należy odczekać kilka minut, żeby lekko przestygły i dopiero wtedy przełożyć je na czysty pergamin.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz