czwartek, 7 maja 2020

Ciasto bakaliowe

Przygotowałam wczoraj bakaliowe ciasto z masą budyniową, mocno czekoladowymi ciastkami, owocami i galaretką. Smakowało pysznie, idealne na popołudniowy deser do kawy. Spróbujecie? Oto składniki: 

Ciasto
-8 białek
-3 żółtka
-20 dag cukru 
-10 dag rodzynek
-5 dag kokosu
-1 łyżka kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-10 dag orzechów włoskich mielonych
-10 dag orzechów włoskich krojonych

Masa
-1 szklanka cukru 
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 kostka masła lub margaryny 
-4 żółtka
-pół litra mleka
-1,5 łyżki kakao

Dodatkowo
-ciastka Mafijne Brownie od Dr Gerard 1,5 opakowania 
-3 galaretki truskawkowe
-4,5 szklanki wrzątku
-owoce (mrożone) ja miałam po trochę malin, jeżyn i borówek

Sposób przygotowania: przygotowuję galaretkę i odstawiam ją do wystudzenia. Ciasto: białka ubijam z cukrem, dodaję żółtka i resztę składników. Ciasto wylewam na blaszkę (około 23/40 cm) wyłożoną papierem i piekę około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Masa: z mleka, żółtek, cukru, mąk gotuję budyń. Masło ucieram, dodaję porcjami przestudzony budyń nadal ucierając. Masę dzielę na 2 części. Do jednej dodaję kakao. Przełożenie: na ciasto umieszczone w blaszce wykładam masę z kakao, układam ciastka Mafijne Brownie, które smaruję masą białą, na masę wykładam owoce (mrożone) i zalewam tężejącą galaretką. Podaję po schłodzeniu gdy galaretka całkowicie stężeje. Do przygotowania wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najsmaczniejsze, a ciasto będzie mieć niepowtarzalny smak i efektowny wygląd. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz