środa, 6 maja 2020

Co to jest Brownie i jak je przygotować?



Co to jest Brownie i jak je przygotować?

   Browonie to tyszny deser, którego podstwowym składnikiem jest gorzka czekolada. Ten pyszny czekoladowy deser można podawać z gałką lodów -to na gorąco, lub na zimno z bitą śmietaną.  Mnie najardziej smakuje bez tych dodatków.
  Podobno Brownie jest to ciasto, które  każdemu powinno się udać, ale jak to bywa w praktyce bywa różnie.  Ważne by Brownie posiadało błyszczącą powierzchnię, a środek był puszysty i lekko wilgotny.
    Tradycyjny przepis na Brownie.
 
          Potrzebne składniki:

250 g masła
2 tabliczki gorzkiej czekolady
250 g cukru
140 g mąki
4 jajka

   Dodatkowo do dekoracji
 tabliczkę czekolady
paczkę  MALTIKEKS MILK CHOCOLATE -Dr Gerarda
(Draże w czekoladzie mlecznej)

     Sposób wykonania.

 W miseczce nad parą rozpuszczamy pokruszone tabliczki czekolady.
Należy w trakcie mieszać, by czekolada się nie przepaliła.
Po rozpuszczeniu czekoladę odstawiamy na ok. 15 minut by przestygła.
  Masło (najlepiej wcześniej wyjąć z lodówki, by było miękkie) ubijamy najlepiej mikserem, a następnie dodajemy rozpuszczoną, przestygniętą czekoladę, jaja, cukier oraz mąkę.
Tak przygotowaną gęstą masę należy rozsmarować w formie do pieczenia, którą uprzednio wykładamy tłustym papierem do pieczenia.
    Ciasto pieczemy najlepiej na termoobiegu przez 20 -25 minut.
Czy ciasto jest dopieczone, najlepiej sprawdzić patyczkiem.
  Po wyjęciu i przestygnięciu czekolada zwiąże nasze Brownie, które będzie miało specyficzną strukturę oraz smak.
    Dodatkowo  możemy nasz deser polać rozpuszczoną czekoladą, a wierzch udekorować drażami MALTIKEKS MILK CHOCOLATE -Dr Gerarda.
    Udekorowane ciasto wkładamy min. na godzinę do lodówki by polewa stężała.

   Smacznego.
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz