środa, 6 maja 2020
Co to jest Brownie i jak je przygotować?
Co to jest Brownie i jak je przygotować?
Browonie to tyszny deser, którego podstwowym składnikiem jest gorzka czekolada. Ten pyszny czekoladowy deser można podawać z gałką lodów -to na gorąco, lub na zimno z bitą śmietaną. Mnie najardziej smakuje bez tych dodatków.
Podobno Brownie jest to ciasto, które każdemu powinno się udać, ale jak to bywa w praktyce bywa różnie. Ważne by Brownie posiadało błyszczącą powierzchnię, a środek był puszysty i lekko wilgotny.
Tradycyjny przepis na Brownie.
Potrzebne składniki:
250 g masła
2 tabliczki gorzkiej czekolady
250 g cukru
140 g mąki
4 jajka
Dodatkowo do dekoracji
tabliczkę czekolady
paczkę MALTIKEKS MILK CHOCOLATE -Dr Gerarda
(Draże w czekoladzie mlecznej)
Sposób wykonania.
W miseczce nad parą rozpuszczamy pokruszone tabliczki czekolady.
Należy w trakcie mieszać, by czekolada się nie przepaliła.
Po rozpuszczeniu czekoladę odstawiamy na ok. 15 minut by przestygła.
Masło (najlepiej wcześniej wyjąć z lodówki, by było miękkie) ubijamy najlepiej mikserem, a następnie dodajemy rozpuszczoną, przestygniętą czekoladę, jaja, cukier oraz mąkę.
Tak przygotowaną gęstą masę należy rozsmarować w formie do pieczenia, którą uprzednio wykładamy tłustym papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy najlepiej na termoobiegu przez 20 -25 minut.
Czy ciasto jest dopieczone, najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Po wyjęciu i przestygnięciu czekolada zwiąże nasze Brownie, które będzie miało specyficzną strukturę oraz smak.
Dodatkowo możemy nasz deser polać rozpuszczoną czekoladą, a wierzch udekorować drażami MALTIKEKS MILK CHOCOLATE -Dr Gerarda.
Udekorowane ciasto wkładamy min. na godzinę do lodówki by polewa stężała.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz