wtorek, 5 stycznia 2021

Tak spedzilem wigilie

 Już kilka dni minęło od Świąt Bożego Narodzenia. Razem z moją żoną Kasią i dwójką naszych dzieci dostaliśmy zaproszenie na te wspaniałe święta do moich rodziców, którzy mieszkają w naszych pięknych górach, a dokładnie mają domek pod samym Zakopanem. Wybraliśmy się do nich z samego rana 23 grudnia. Podczas podróży samochodem ,która trwała kilkanaście godzin zajadaliśmy nasze ulubione słodycze z firmy Dr Gerard .Gdy dotarliśmy na miejsce było już bardzo  późne popołudnie ,więc się tylko rozpakowaliśmy i moja mama wołała nas na kolację.Tego wieczoru bardzo dużo  ze sobą rozmawialiśmy. Dzieci były bardzo zdziwione, że są w górach w grudniu ,a tu nie ma śniegu ,a one tak bardzo lubią śnieżne zabawy. W wigilię ,gdy już wypatrzyliśmy pierwszą gwiazdkę na niebie,to wszyscy ruszyliśmy w stronę choinki ,pod którą leżały prezenty. Wszyscy byliśmy zadowoleni z podarunków od świętego Mikołaja, a jeszcze spełniło się świąteczne, zimowe marzenie dzieci ,bo zaczął padać śnieg. W pierwszy i drugi dzień świąt dużo  czasu spędziliśmy na świeżym powietrzu. Mój tata codziennie do koni dopinał duże sanie, a do nich małe i robił nam kulig. Po tak wspaniale spędzonych świętach ,dzień później wyruszyliśmy do domu. Mama na drogę dała nam pyszne muffiny z pryncytorcikiem. Przepis na nie można znaleźć na stronie firmy Dr Gerard "Składniki:2 szklanka mąki,3/4 szklanka cukru,1/2 szklanka oleju,1 szklanka maślanki,3/4 szklanka cukru

1/2 szklanka oleju,2 jajka

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

łyżka kakao,kieliszek rumu

PryncyTorcik dr Gerard

śmietanka kremówka

Sposób przygotowania:Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie suche składniki połączyć w jednym naczyniu, w drugim połączyć wszystkie mokre, ostrożnie wsypywać suche do mokrych cały czas mieszając, na koniec dodać ubite białka. Surowe ciasto przełożyć do papilotek; do każdej babeczki włożyć połowę PryncyTorcika (tak by nie wystawał ponieważ się spali). Piec przez 20 minut w temp. 200 stopni.Upieczone i wystygnięte babeczki ozdabiać ubitą śmietaną kremówką następnie wbijać w nią połówki ProncyTorcików"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz