czwartek, 28 czerwca 2018

MIĘDZY LEKCJAMI



Przerwa w szkole dla moich maluchów to wielka radość i frajda, a wszystko dzięki wyrobom DR GERARDA. Między lekcjami Maciuś i Agatka zawsze zajadają produkty tej firmy. W tym tygodniu na topie były CIASTKA JUNGLE CZEKOLADOWE. Z kolei w domu po powrocie ze szkoły powodzenie miało moje
CIASTO MAKOWE W KRUCHYM CIEŚCIE
Składniki :
Na ciasto : 40 dag mąki tortowej, 25 dag masła,10 dag cukru pudru, 4 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli.
Na masę makową : 40 dag maku, 10 dag masła, 5 dag mąki, 4 jajka, szklanka cukru, łyżka kakao, 5 dag posiekanych orzechów włoskich, 5 dag rodzynek, 5 dag żurawiny.
Na lukier : szklanka cukru pudru, łyżeczka soku cytrynowego.
Sposób wykonania – Mąkę posiekać z masłem. Dodać resztę składników ciasta, zagnieść. Owinąć w folię, chłodzić godzinę. Wyjąć, podzielić na pół. Kwadratową formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić połową ciasta. Piec 15 minut w temperaturze 180 C. Mak zalać wrzątkiem 1 cm ponad powierzchnię. Ostudzić osączyć, dwukrotnie zemleć. Żółtka zmiksować na puch z cukrem. Miksując, dokładać po łyżce mak. Dodać masło, mąkę i kakao. Białka ubić, wymieszać z masą makową. Dodać bakalie. Na ciasto w formie wyłożyć masę makową, a na nią resztę rozwałkowanego ciasta. Piec godzinę w 180 C. Ostudzić. Polać lukrem z cukru pudru, 3 łyżek gorącej wody i soku cytrynowego. Udekorować dowolnie, np. makiem, rodzynkami, żurawiną, skórką z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz