Przerwa w szkole dla moich maluchów to wielka radość i
frajda, a wszystko dzięki wyrobom DR GERARDA. Między lekcjami Maciuś i Agatka zawsze
zajadają produkty tej firmy. W tym tygodniu na topie były CIASTKA JUNGLE
CZEKOLADOWE. Z kolei w domu po powrocie ze szkoły powodzenie miało moje
CIASTO MAKOWE W
KRUCHYM CIEŚCIE
Składniki :
Na ciasto : 40 dag mąki tortowej, 25 dag masła,10 dag cukru
pudru, 4 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli.
Na masę makową : 40 dag maku, 10 dag masła, 5 dag mąki, 4
jajka, szklanka cukru, łyżka kakao, 5 dag posiekanych orzechów włoskich, 5 dag
rodzynek, 5 dag żurawiny.
Na lukier : szklanka cukru pudru, łyżeczka soku cytrynowego.
Sposób wykonania – Mąkę posiekać z masłem. Dodać resztę
składników ciasta, zagnieść. Owinąć w folię, chłodzić godzinę. Wyjąć, podzielić
na pół. Kwadratową formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić połową ciasta.
Piec 15 minut w temperaturze 180 C. Mak zalać wrzątkiem 1 cm ponad
powierzchnię. Ostudzić osączyć, dwukrotnie zemleć. Żółtka zmiksować na puch z
cukrem. Miksując, dokładać po łyżce mak. Dodać masło, mąkę i kakao. Białka
ubić, wymieszać z masą makową. Dodać bakalie. Na ciasto w formie wyłożyć masę
makową, a na nią resztę rozwałkowanego ciasta. Piec godzinę w 180 C. Ostudzić.
Polać lukrem z cukru pudru, 3 łyżek gorącej wody i soku cytrynowego. Udekorować
dowolnie, np. makiem, rodzynkami, żurawiną, skórką z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz