Z paczką moich przyjacioł umówiliśmy się że spędzimy fajnie razem tydzień w jakimś ciepłym kraju. Byliśmy przygotowani na to że jak nam wpadnie jakaś oferta z last minute w atrakcyjnym hotelu, za dobre pieniądze to pakujemy szybko walizki i lecimy. Cała nasza szóstka przyjaciół przeglądała w internecie oferty w Tunezji w Turcji i Hiszpanii. Po dwóch dniach szukania udało się znaleźć ofertę fajnego hotelu w Turcji. Ponieważ były to ostatnie już miejsca ,dlatego musieliśmy je szybko wykupić. Jadąc na lotnisko do Warszawy dwoma samochodami zajadaliśmy nasze ulubione słodycze z firmy Dr.Gerard, które również znajdowały się w naszych bagażach i to w dużych ilościach. Nasz hotel był umieszczony przy pięknej ,dużej plaży. Miał również baseny i zjeżdżalnie wodne. Od rana do wieczora miło spędzaliśmy czas wylegując się na leżakach robiąc sobie tylko przerwy na posiłki. Któregoś dnia bardzo miłe zaskoczył nas podwieczorek , ponieważ był podany budyń kokosowy z kruchymi ciasteczkami na spodzie, a przepis na niego można znaleźć na stronie firmy Dr. Gerard.Smacznego
"SKŁADNIKI (na 3 porcje):150 g ciasteczek Maltikeks dr Gerard w >gorzkiej czekoladzie,2 szklanki mleka,2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej,1 łyżka skrobi z tapioki
2 łyżki cukru lub ksylitolu,1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli,5 łyżek wiórek kokosowyc
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Do miseczki odłóż 4 garście ciasteczek Maltikeks, a pozostałe zblenduj na drobny piasek.
W szklance mleka wymieszaj mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną i skrobię z tapioki.
Drugą szklankę mleka zagotuj z wiórkami kokosowymi, cukrem (lub ksylitolem), cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Do gotującego się mleka wlej szybko mieszankę mąki z mlekiem, mieszając energicznie przez cały czas. Gotuj na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Staraj się by nie powstały grudki.
Budyń odstaw do przestygnięcia. Jeśli powstały jakieś grudki to możesz go zmiksować po przestudzeniu.
Zmiksowane ciasteczka przełóż po równo do szklaneczek lub miseczek - odłóż 1 łyżkę do ozdoby. Na pokruszone ciasteczka połóż po garści całych ciasteczek (wcześniej odłożonych), a na nie wylej budyń.Całość oprósz pokruszonymi ciasteczkami".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz