Sezonowe owoce.
W maminej kuchni panuje istne
pandemonium. Trwa przygotowywanie przetworów. Jest bardzo gorąco. Wszędzie
porozstawiane słoiki wypełnione truskawkami i czereśniami, czekają na swoją
kolej pasteryzowania. Włączone wentylatory nie nadążają chłodzić powietrza.
Dobrze, że nie muszę robić przetworów w swojej kuchni w mieszkaniu na blokach.
To dopiero byłoby wyzwanie. Dzisiaj coraz mniej osób decyduje się na
przetwarzanie domowym sposobem warzyw i owoców. No ale takie owoce z własnego
ogródka to marzenie niejednej z pań. Zapewniam, że sporo przy tym pracy, ale
satysfakcja murowana. Czas na krótką przerwę. Schłodzony kompot z truskawek i
świetnie pasujące do tego Witam ciastka na dzień dobry z firmy Dr Gerard
pozwolą nam na zaczerpnięcie oddechu. Okazało się, że dwa słoiczki świeżo zrobionego dżemu
truskawkowego nie zamknęło się prawidłowo. Postanowiłam wykorzystać go do
przygotowania smacznego deseru do niedzielnej, popołudniowej kawki. Doskonale
pamiętałam sprawdzony przepis na placek
budyniowy na markizach Mafijnych. Co prawda w oryginalnym przepisie znalezionym
na stronie Dr Gerarda wspomniany placek jest z musem jabłkowym i na markizach
Mafijnych Lemon. Ja tym razem użyje Mafijnych choco i dżemu truskawkowego
własnej produkcji. Zapewniam wszystkich, że wielokrotnie na bazie ciasteczek z
firmy Dr Gerard przygotowywałam fantastyczne desery. Najważniejsze jest to, że
nie trzeba używać piekarnika, jest wystarczająco gorąco od robienia owocowych
przetworów.
Oto przepis na wspomniany placek, bez problemu możemy zamieniać owoce według własnego uznania. życzę smacznego.
Oto przepis na wspomniany placek, bez problemu możemy zamieniać owoce według własnego uznania. życzę smacznego.
Placek budyniowy na Markizach Mafijnych z musem jabłkowym.
Składniki:
- Markizy Mafijne Lemon dr Gerard ( ja dałam Mafijne choco )
- 3 łyżki cukru lub miodu
- 1/4 szklanki wody
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- ½ opakowania żelatyny spożywczej
- mus lub dżem jabłkowy ( ja dałam wspomniany wyżej dżem truskawkowy )
Sposób przygotowania:
W gotującej się wodzie rozpuszczamy cukier lub miód. W osobnym garnku
zagotowujemy mleko i rozpuszczamy w nim żelatynę, a następnie dodajemy budyń i
dokładnie mieszamy, tak by nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Na
wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej prostokątnej) układamy
markizy, nasączamy je przygotowanym syropem i zalewamy masą budyniową. Wstawiamy
do lodówki na ok. 4 h. (aż masa budyniowa się zetnie). Przed podaniem smarujemy
całość cienką warstwą musu lub dżemu. Pyszności, palce lizać :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz