niedziela, 17 czerwca 2018

Sezonowe owoce.


Sezonowe owoce.

W maminej kuchni panuje istne pandemonium. Trwa przygotowywanie przetworów. Jest bardzo gorąco. Wszędzie porozstawiane słoiki wypełnione truskawkami i czereśniami, czekają na swoją kolej pasteryzowania. Włączone wentylatory nie nadążają chłodzić powietrza. Dobrze, że nie muszę robić przetworów w swojej kuchni w mieszkaniu na blokach. To dopiero byłoby wyzwanie. Dzisiaj coraz mniej osób decyduje się na przetwarzanie domowym sposobem warzyw i owoców. No ale takie owoce z własnego ogródka to marzenie niejednej z pań. Zapewniam, że sporo przy tym pracy, ale satysfakcja murowana. Czas na krótką przerwę. Schłodzony kompot z truskawek i świetnie pasujące do tego Witam ciastka na dzień dobry z firmy Dr Gerard pozwolą nam na zaczerpnięcie oddechu. Okazało się, że  dwa słoiczki świeżo zrobionego dżemu truskawkowego nie zamknęło się prawidłowo. Postanowiłam wykorzystać go do przygotowania smacznego deseru do niedzielnej, popołudniowej kawki. Doskonale pamiętałam sprawdzony przepis na  placek budyniowy na markizach Mafijnych. Co prawda w oryginalnym przepisie znalezionym na stronie Dr Gerarda wspomniany placek jest z musem jabłkowym i na markizach Mafijnych Lemon. Ja tym razem użyje Mafijnych choco i dżemu truskawkowego własnej produkcji. Zapewniam wszystkich, że wielokrotnie na bazie ciasteczek z firmy Dr Gerard przygotowywałam fantastyczne desery. Najważniejsze jest to, że nie trzeba używać piekarnika, jest wystarczająco gorąco od robienia owocowych przetworów.
Oto przepis na wspomniany placek, bez problemu możemy zamieniać owoce według własnego uznania. życzę smacznego.

Placek budyniowy na Markizach Mafijnych z musem jabłkowym.


Składniki:

  • Markizy Mafijne Lemon dr Gerard ( ja dałam Mafijne choco )
  • 3 łyżki cukru lub miodu
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • ½ opakowania żelatyny spożywczej
  • mus lub dżem jabłkowy ( ja dałam wspomniany wyżej dżem truskawkowy )

Sposób przygotowania:

W gotującej się wodzie rozpuszczamy cukier lub miód. W osobnym garnku zagotowujemy mleko i rozpuszczamy w nim żelatynę, a następnie dodajemy budyń i dokładnie mieszamy, tak by nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej prostokątnej) układamy markizy, nasączamy je przygotowanym syropem i zalewamy masą budyniową. Wstawiamy do lodówki na ok. 4 h. (aż masa budyniowa się zetnie). Przed podaniem smarujemy całość cienką warstwą musu lub dżemu. Pyszności, palce lizać :)  

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz