środa, 27 czerwca 2018

Okruchy dzieciństwa



Przełom czerwca i lipca to sezon na leśne owoce. Marta z ostatniego wypadu do lasu przyniosła pełne wiadro czarnych jagód. Większą część owoców przeznaczyła na konfiturę ale oczywiście z części jagód postanowiła przygotować pyszny koktajl. Obowiązkowo też powstała tarta na spodzie z ciastek Wit’Am z kremem mascarpone i owocami leśnymi. Tak, to są te same Witam Ciastka na dzień dobry Dr Gerard, po które tak chętnie sięgamy podczas śniadań. Te ciasteczka Dr Gerarda są idealne na tego typu wypieki, ponieważ odpowiednio upieczone z dodatkiem masła stanowią doskonały, kruchy spód do tarty. Marta zna tajniki pieczenia kruchych ciast i wie, że Witam Ciastka na dzień dobry wypiekane z pełnoziarnistej mąki sprawdzają się jako składnik bazowy do wypieku tart. Marta uwielbia lekkie owocowe ciasta i desery oraz ten sezon letni, gdy jest dostęp do różnych świeżych owoców. W jej kuchni powstają wówczas najróżniejsze owocowe przysmaki. Dla Marty świeże owoce to jest po prostu smak lata i tak chyba już zostanie. Wieczorem dziewczyna zaprosiła paczkę dawnych przyjaciół, by jak co roku uczcić z nimi początek wakacji. Leśne smaki podczas tych spotkań to już tradycja. Wakacje dla Marty to czas niezwykły, chociaż dziewczyna niedługo kończy urlop i wraca do pracy. Nastolatka zdaje sobie sprawę, że beztroski etap jej życia już się pomału kończy ale dla niej, tak jak dla wielu z nas wakacje to czas magiczny. Te odczucia to coś wspaniałego co został nam z okresu dzieciństwa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz