W sobotnie popołudnie przyjaciółka zaprosiła mnie na kawę i pyszne, rozpływające się w ustach czekoladowe ciasto z masą czekoladową, rurkami waflowymi, masą jogurtową i truskawkami. Chcecie spróbować? Oto potrzebne składniki:
Ciasto
-30 ml wrzątku
-25 g gorzkiej czekolady
-25 g masła
-1 jajko
-50 g mąki
-50 g cukru
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-1/4 łyżeczki sody
Masa czekoladowa
-200 g śmietany 30%
-60 g mlecznej czekolady
-15 g gorzkiej czekolady
Masa jogurtowa
-300 g truskawek
-200 g jogurtu naturalnego
-3 łyżeczki żelatyny
-2 łyżki cukru
Dodatkowo
-rurki waflowe od Dr Gerard z mleczną czekoladą 16 sztuk
-300 g truskawek
-ciastka maltikeks od Dr Gerard kilka sztuk
Sposób przygotowania: ciasto: do miseczki wlewam wrzątek, dodaję masło i połamaną czekoladę. Mieszam do rozpuszczenia się składników i lekko studzę. Do miski wbijam jajko, dodaję cukier i ekstrakt. Ubijam na jasny puszysty krem. Dodaję sos czekoladowy i mieszam. Mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, przesiewam do miski. Mieszam. Na koniec dodaję gorącą kawę i mieszam. Dno tortownicy (18 cm)wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Piekę w 170 stopniach około 30 minut. Upieczone odstawiam do wystudzenia. Masa czekoladowa: do miski wkładam kawałki czekolady. Miskę stawiam na garnku z gotującą się wodą i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu odstawiam do wystudzenia. Kremówkę ubijam na sztywno, porcjami dodaję czekoladę i mieszam. Masa jogurtowa: żelatynę namaczam w 3 łyżeczkach wody, następnie rozpuszczam w kąpieli wodnej. Lekko studzę. Truskawki myję, osuszam i usuwam szypułki. Przekładam do blendera, dodaję cukier, jogurt i miksuję na gładko. Dodaję żelatynę i ponownie miksuję. Złożenie: ciasto czekoladowe układam w tortownicy. Wokół ciasta układam połówki truskawek, wykładam masę czekoladową i układam rurki. Następnie wylewam tężejącą masę jogurtową, układam pokrojone na ćwiartki truskawki i dodatkowo dekoruję ciastkami maltikeks. Wstawiam do lodówki. Wypróbuj. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz