środa, 27 czerwca 2018

Rodzinne spotkanie.


Rodzinne spotkanie.

W sobotę przypadał Dzień ojca. To z niewiadomych przyczyn znacznie mniej popularne święto niż Dzień matki. Ja staram się zawsze pamiętać o tych i innych wyjątkowych dniach w naszej rodzinie. Już w piątek wieczorem przygotowałam fantastyczny deser. Przepis znalazłam na stronie  http://drgerard.eu/przepisy . Torcik czekoladowy z bananami to coś co mój ojciec uwielbia. Specjalnie więc dla niego przywiozłam go w sobotę. Byliśmy zaproszeni już na obiad w rodzinnym gronie. Przyjechał również mój brat z rodziną. Mama przygotowała małą kulinarną ucztę. Oczywiście, także pomyślała o deserze. Kupiła 3 opakowania Pryncytorcika z firmy Dr Gerard i pewnie wykupiła cały zapas ciastek Jungle w dwóch dostępnych smakach, czekoladowym i truskawkowym. Dzieciaki brata wprost uwielbiają ich smak i kształt zwierząt. Dom rodziców ożył. Zrobiło się głośno i tłoczno :) Wszędzie biegały dzieciaki, a z salonu i kuchni dochodził gwar rozmów. Lubię taką sielankową atmosferę, Nikt się nigdzie nie spieszy, jest zrelaksowany, uśmiechnięty. W tym zakręconym świecie pędzimy jak szaleni i nie zawsze mamy czas, aby się zatrzymać i chwilę po ludzku obdarzyć kogoś życzliwym spojrzeniem, czy uśmiechem. Pogodny nastrój szczęśliwej rodziny odpędził zmęczenie pracą i upałem ostatnich dni.  Wspomniany torcik zniknął z patery w mgnieniu oka. Wszyscy byli zachwyceni jego wyjątkowym smakiem. W mojej rodzinie często wykorzystujemy słodycze z firmy Dr Gerard do przygotowania świetnych deserów. Oto przepis na wspomniany torcik z bananami.

Torcik czekoladowy z bananami.

SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 23 cm)



Spód:

·         220g maślanych herbatników w polewie kakaowej Listki Dekorowane dr Gerard

·         90g roztopionego, przestygniętego masła

Wierzch:

·         300ml śmietanki kremówki 30%

·         1 łyżka cukru pudru

·         1 łyżka kakao bez cukru

·         1 łyżeczka cukru wanilinowego

·         1 fix do śmietany

Dodatkowo:

·         kakao do posypania

Krem

·         700ml śmietanki kremówki 30%

·         300g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%

·         100g mlecznej czekolady

·         10g żelatyny

·         100ml zimnej wody

·         1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g

·         3 banany

·         sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA



Krem:
Do miski przełożyć posiekane czekolady (mleczną i gorzką). Śmietankę kremówkę wlać do rondelka, dodać cukier z wanilią i zagotować. Zdjąć z ognia i zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na około 20 sekund. Po tym czasie mieszać, aż czekolada się roztopi. Następnie nakryć ją folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Przestygniętą masę czekoladową wstawić do lodówki na około 5-6 godzin, najlepiej na całą noc.

Żelatynę zalać zimną wodą i wymieszać. Odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. W międzyczasie przygotujemy spód.

Spód:
Do blendera przełożyć herbatniki w polewie kakaowej Listki Dekorowane i zmiksować. Do zmielonych ciastek dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, lekko docisnąć.

Napęczniałą żelatynę postawić na gazie i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści (potrwa to około 20-30 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić.

Banany obrać i dokładnie skropić sokiem z cytryny.

Dobrze schłodzoną masę czekoladową ubić mikserem, ubijać przez około 2 minuty. Następnie w 2-3 partiach wlać żelatynę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem. Połowę gotowej masy czekoladowej wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać banany, lekko docisnąć. Na banany wyłożyć pozostały krem i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na około 4 godziny.

Wierzch:
Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, kakao i fixem. Wierzch ciasta ozdobić ubitą śmietanką, robiąc ozdobne rozetki okrągłą tylką. Na koniec ciasto posypać odrobiną kakao.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz