Rodzinne spotkanie.
W sobotę przypadał Dzień ojca. To z niewiadomych przyczyn znacznie
mniej popularne święto niż Dzień matki. Ja staram się zawsze pamiętać o tych i
innych wyjątkowych dniach w naszej rodzinie. Już w piątek wieczorem
przygotowałam fantastyczny deser. Przepis znalazłam na stronie http://drgerard.eu/przepisy . Torcik
czekoladowy z bananami to coś co mój ojciec uwielbia. Specjalnie więc dla niego
przywiozłam go w sobotę. Byliśmy zaproszeni już na obiad w rodzinnym gronie.
Przyjechał również mój brat z rodziną. Mama przygotowała małą kulinarną ucztę.
Oczywiście, także pomyślała o deserze. Kupiła 3 opakowania Pryncytorcika z
firmy Dr Gerard i pewnie wykupiła cały zapas ciastek Jungle w dwóch dostępnych
smakach, czekoladowym i truskawkowym. Dzieciaki brata wprost uwielbiają ich
smak i kształt zwierząt. Dom rodziców ożył. Zrobiło się głośno i tłoczno :)
Wszędzie biegały dzieciaki, a z salonu i kuchni dochodził gwar rozmów. Lubię
taką sielankową atmosferę, Nikt się nigdzie nie spieszy, jest zrelaksowany,
uśmiechnięty. W tym zakręconym świecie pędzimy jak szaleni i nie zawsze mamy
czas, aby się zatrzymać i chwilę po ludzku obdarzyć kogoś życzliwym
spojrzeniem, czy uśmiechem. Pogodny nastrój szczęśliwej rodziny odpędził
zmęczenie pracą i upałem ostatnich dni.
Wspomniany torcik zniknął z patery w mgnieniu oka. Wszyscy byli
zachwyceni jego wyjątkowym smakiem. W mojej rodzinie często wykorzystujemy
słodycze z firmy Dr Gerard do przygotowania świetnych deserów. Oto przepis na
wspomniany torcik z bananami.
Torcik
czekoladowy z bananami.
SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 23 cm)
Spód:
·
220g maślanych herbatników w polewie
kakaowej Listki Dekorowane dr Gerard
·
90g roztopionego, przestygniętego masła
Wierzch:
·
300ml śmietanki kremówki 30%
·
1 łyżka cukru pudru
·
1 łyżka kakao bez cukru
·
1 łyżeczka cukru wanilinowego
·
1 fix do śmietany
Dodatkowo:
·
kakao do posypania
Krem
·
700ml śmietanki kremówki 30%
·
300g gorzkiej czekolady o zawartości kakao
60%
·
100g mlecznej czekolady
·
10g żelatyny
·
100ml zimnej wody
·
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g
·
3 banany
·
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Krem:
Do miski przełożyć posiekane czekolady (mleczną i gorzką). Śmietankę kremówkę wlać do rondelka, dodać cukier z wanilią i zagotować. Zdjąć z ognia i zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na około 20 sekund. Po tym czasie mieszać, aż czekolada się roztopi. Następnie nakryć ją folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Przestygniętą masę czekoladową wstawić do lodówki na około 5-6 godzin, najlepiej na całą noc.
Do miski przełożyć posiekane czekolady (mleczną i gorzką). Śmietankę kremówkę wlać do rondelka, dodać cukier z wanilią i zagotować. Zdjąć z ognia i zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na około 20 sekund. Po tym czasie mieszać, aż czekolada się roztopi. Następnie nakryć ją folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Przestygniętą masę czekoladową wstawić do lodówki na około 5-6 godzin, najlepiej na całą noc.
Żelatynę zalać
zimną wodą i wymieszać. Odstawić na około 15 minut, aby
napęczniała. W międzyczasie przygotujemy spód.
Spód:
Do blendera przełożyć herbatniki w polewie kakaowej Listki Dekorowane i zmiksować. Do zmielonych ciastek dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, lekko docisnąć.
Do blendera przełożyć herbatniki w polewie kakaowej Listki Dekorowane i zmiksować. Do zmielonych ciastek dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, lekko docisnąć.
Napęczniałą
żelatynę postawić na gazie i podgrzewać na małym ogniu, cały
czas mieszając, aż się rozpuści (potrwa to około 20-30 sekund). Zdjąć
z ognia i odstawić.
Banany obrać
i dokładnie skropić sokiem z cytryny.
Dobrze
schłodzoną masę czekoladową ubić mikserem, ubijać przez około 2 minuty.
Następnie w 2-3 partiach wlać żelatynę, po każdym dodaniu wymieszać
mikserem. Połowę gotowej masy czekoladowej wyłożyć na spód w blaszce,
wyrównać. Na wierzchu poukładać banany, lekko docisnąć. Na banany
wyłożyć pozostały krem i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki
na około 4 godziny.
Wierzch:
Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, kakao i fixem. Wierzch ciasta ozdobić ubitą śmietanką, robiąc ozdobne rozetki okrągłą tylką. Na koniec ciasto posypać odrobiną kakao.
Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, kakao i fixem. Wierzch ciasta ozdobić ubitą śmietanką, robiąc ozdobne rozetki okrągłą tylką. Na koniec ciasto posypać odrobiną kakao.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz