Dobre samopoczucie jest podstawą właściwego funkcjonowania.
Dlatego zawsze staram się od samego rana wprowadzić moje dzieci w pogodny
nastrój. Pomagają mi w tym wyroby DR GERARDA. Najczęściej są to WITAM CIASTKA
NA DZIEŃ DOBRY. Jeśli zabraknie mi tych produktów piekę wtedy dla moich
maluchów
SERNIK NA KRUCHYM
SPODZIE.
Składniki :
Na kruchy spód : 15 dag mąki krupczatki, 2 – 3 łyżki cukru
pudru, 10 dag masła, jedno żółtko, dwie łyżki soku wyciśniętego z cytryny,
masło i bułka tarta do formy.
Na masę sernikową : 1 kg twarogu sernikowego, 100 ml
słodkiej śmietanki 30 – 36%, 5 jajek, 20 dag cukru pudru, dwie łyżki mąki
ziemniaczanej, dwie łyżki mąki pszennej i dwie łyżki cukru waniliowego.
Na dekorację : 15 dag świeżych truskawek, cukier puder.
Sposób wykonania : Mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać
posiekane zimne masło, żółtko i sok z cytryny, zagnieść, zwinąć w kulę, owinąć
folią spożywczą, wstawić do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto
rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, przełożyć do formy, wysmarowanej
masłem i oprószonej bułką tartą. Ciasto ponakłuwać widelcem, piec około 20
minut w temperaturze 180 C, wystudzić. Jajka umyć. Białka ubić na sztywno.
Twaróg zmiksować z cukrem pudrem i waniliowym, śmietanką, żółtkami oraz mąką.
Na koniec masę delikatnie wymieszać z białkami. Masę serową wyłożyć na
podpieczony spód, piec około 75 minut w temperaturze 150 C. Góra sernika
powinna być ścięta, ale sprężysta. Ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach
piekarnika. Przed podaniem schłodzić w lodówce, udekorować świeżymi owocami i
obficie oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz