środa, 27 czerwca 2018

SPECJALNA OKAZJA



Spotkanie z przyjaciółką zawsze jest wyjątkowe. Na tak specjalną okazję trzeba się dobrze przygotować. Zaplanowałam, iż na pewno nie mogę pominąć  w tych przygotowaniach produktów DR GERARDA. PRYNCYTORCIK będzie tutaj najlepszym rozwiązaniem. Poza tym myślę, że oprócz niego świetnie sprawdzą się
PTYSIE Z KREMEM BUDYNIOWYM
Składniki : ½ margaryny, szklanka mąki, szklanka wody, 5 jajek, szczypta soli, 1 litr mleka, 2 budynie waniliowe, 100 g miękkiego masła lub margaryny, 4 łyżki cukru, pół tabliczki czekolady lub cukier puder.
Sposób wykonania – Wodę z margaryną zagotować ( aż tłuszcz się rozpuści ). Dodać mąkę z solą i mieszać na małym ogniu, aż ciasto będzie błyszczące i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z palnika, ostudzić, a następnie dodawać po jednym jajku, dokładnie mieszając. Posmarować tłuszczem blachę i oprószyć ją mąką. Wyłożyć porcjami ciasto, zachowując odstępy. Włożyć blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 C i piec przez około 30 minut, aż ciastka nabiorą złocistego koloru. Nie otwierać piekarnika przez pierwszy kwadrans pieczenia, bo inaczej ptysie opadną. Aby przygotować krem, odlać z litra zimnego mleka szklankę. Wsypać do niej zawartość dwóch torebek budyniu waniliowego i dodać 4 łyżki cukru. Dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować na niedużym ogniu. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony proszek i mieszając gotować przez chwilę. Wystudzony budyń dodawać po łyżce do miski z roztartym masłem lub margaryną. Całość miksować przez 3 minuty. Napełnić ptysie kremem i przykryć je „ czapeczkami” z ciasta. Polać ciastka roztopioną i ostudzoną czekoladą lub, oprószyć cukrem pudrem.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz