Spotkanie z przyjaciółką zawsze jest wyjątkowe. Na tak
specjalną okazję trzeba się dobrze przygotować. Zaplanowałam, iż na pewno nie
mogę pominąć w tych przygotowaniach
produktów DR GERARDA. PRYNCYTORCIK będzie tutaj najlepszym rozwiązaniem. Poza
tym myślę, że oprócz niego świetnie sprawdzą się
PTYSIE Z KREMEM
BUDYNIOWYM
Składniki : ½ margaryny, szklanka mąki, szklanka wody, 5
jajek, szczypta soli, 1 litr mleka, 2 budynie waniliowe, 100 g miękkiego masła
lub margaryny, 4 łyżki cukru, pół tabliczki czekolady lub cukier puder.
Sposób wykonania – Wodę z margaryną zagotować ( aż tłuszcz
się rozpuści ). Dodać mąkę z solą i mieszać na małym ogniu, aż ciasto będzie
błyszczące i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z palnika, ostudzić, a
następnie dodawać po jednym jajku, dokładnie mieszając. Posmarować tłuszczem
blachę i oprószyć ją mąką. Wyłożyć porcjami ciasto, zachowując odstępy. Włożyć
blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 C i piec przez około 30 minut, aż
ciastka nabiorą złocistego koloru. Nie otwierać piekarnika przez pierwszy
kwadrans pieczenia, bo inaczej ptysie opadną. Aby przygotować krem, odlać z
litra zimnego mleka szklankę. Wsypać do niej zawartość dwóch torebek budyniu
waniliowego i dodać 4 łyżki cukru. Dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować na
niedużym ogniu. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony proszek i mieszając
gotować przez chwilę. Wystudzony budyń dodawać po łyżce do miski z roztartym
masłem lub margaryną. Całość miksować przez 3 minuty. Napełnić ptysie kremem i
przykryć je „ czapeczkami” z ciasta. Polać ciastka roztopioną i ostudzoną
czekoladą lub, oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz