czwartek, 21 czerwca 2018
Czereśniowy deser.
Na te gorące wieczory proponuję deser czereśniowy, który można szybko przygotować. Deser ten polecam wykonać na spodzie biszkoptowym, wykorzystując do tego biszkopty Pychotki wiśniowe -Dr Gerarda.
Składniki na deser:
2 paczki biszkoptów Pychotki wiśniowe -Dr Gerarda
Śmietankowa masa:
50 dag jogurtu naturalnego
30 dag serka homogenizowanego waniliowego
1 l śmietanki 30%
2 galaretki cytrynowe
aromat arakowy
Dodatkowo:
1 galaretka wiśniowa
60 dag czereśni
płatki migdałów lub krakersy Buźki -Dr Gerarda
Sposób wykonania.
Jogurt naturalny zmiksować z serkiem homogenizowanym i kilkoma kroplami aromatu arakowego.
Schłodzoną śmietankę ubić, dodać do niej masę jogurtowo-serkową, oraz tężejącą galaretkę cytrynową (którą wcześniej należy rozpuścić -2 galaretki cytrynowe w 1 szklanki gorącej wody) i razem zmiksować.
Czereśnie opłukać, osuszyć i wydrylować.
Galaretkę wiśniową rozpuścić w 350 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić.
Na dno formy wyłożyć ciasno biszkopty Pychotki wiśniowe, na które wylać tężejącą galaretkę wiśniową, rozłożyć połowę czereśni i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Po schłodzeniu wyłożyć 1/3 śmietankowej masy, przykryć warstwą biszkoptów Pychotki wiśniowe, lekko docisnąć i wyłożyć pozostałą śmietankową masę.
Wierzch ciasta udekorować pozostałymi czereśniami i płatkami migdałów, lub zamiast migdałami udekorować krakersami Buźki -Dr Gerarda.
Gotowy deser schłodzić w lodówce. Jest przepyszny i może być podane jako tort dla wakacyjnych solenizantów.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz