czwartek, 21 czerwca 2018

Czereśniowy deser.


   Na te gorące wieczory proponuję deser czereśniowy, który można szybko przygotować. Deser ten polecam wykonać na spodzie biszkoptowym, wykorzystując do tego biszkopty Pychotki wiśniowe -Dr Gerarda.

   Składniki na deser:
2 paczki biszkoptów Pychotki wiśniowe -Dr Gerarda

     Śmietankowa masa:

50 dag jogurtu naturalnego
30 dag serka homogenizowanego waniliowego
1 l śmietanki 30%
2 galaretki cytrynowe
aromat arakowy

      Dodatkowo:

1 galaretka wiśniowa
60 dag czereśni
płatki migdałów lub krakersy Buźki -Dr Gerarda

      Sposób wykonania.

Jogurt naturalny zmiksować z serkiem homogenizowanym i kilkoma kroplami aromatu arakowego.
Schłodzoną śmietankę ubić, dodać do niej masę jogurtowo-serkową, oraz tężejącą galaretkę cytrynową (którą wcześniej należy rozpuścić -2 galaretki cytrynowe w 1  szklanki gorącej wody) i razem zmiksować.
Czereśnie opłukać, osuszyć i wydrylować.
Galaretkę wiśniową rozpuścić w 350 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić.
Na dno formy wyłożyć ciasno biszkopty Pychotki wiśniowe, na które wylać tężejącą galaretkę wiśniową, rozłożyć połowę czereśni i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Po schłodzeniu wyłożyć 1/3 śmietankowej masy, przykryć warstwą biszkoptów Pychotki wiśniowe, lekko docisnąć i wyłożyć pozostałą śmietankową masę.
Wierzch ciasta udekorować pozostałymi czereśniami i płatkami migdałów, lub zamiast migdałami udekorować krakersami Buźki -Dr Gerarda.
Gotowy deser schłodzić w lodówce. Jest przepyszny i może być podane jako tort dla wakacyjnych solenizantów.

   Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz