- 2 jajka
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 szkl mąki kukurydzianej
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1/2 szkl wiórek kokosowych
- 1/2 szkl mąki kokosowej
- 2-3 łyżki amarantusa ekspanowanego
- 2 łyżki śmietany
- 2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 1/2 szkl cukru pudru
- 10 dag masła
- 2-3 łyżki żurawiny suszonej
- Dodatkwo:
- słonecznik łuskany
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 1 łyzeczka cukru
- 1 łyżeczka amoniaku
Wszystkie gatunki mąki wymieszać z wiórkami kokosowymi, amarantusem i cukrem pudrem.
Amoniak wymieszać ze śmietaną. Dodać olej, miękkie masło, amoniak ze śmietaną, rodzynki, żurawinę i skórkę pomarańczową
Zagnieść ciasto, uformować wałek, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na pół godziny. Następnie ostrym nożem pokroić na 1 cm krążki.
Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i cukrem
Posypać ziarnami słonecznika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć blaszkę z ciasteczkami i upiec na złoty kolor
Polecam ciastka witam na dzien dobry od dr. Gerard
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz