sobota, 30 czerwca 2018

Slonecznikowe sniadanie

Skladniki
  • 2 jajka
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mąki kukurydzianej
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/2 szkl wiórek kokosowych
  • 1/2 szkl mąki kokosowej
  • 2-3 łyżki amarantusa ekspanowanego
  • 2 łyżki śmietany
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 2-3 łyżki żurawiny suszonej
  • Dodatkwo:
  • słonecznik łuskany
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyzeczka cukru
  • 1 łyżeczka amoniaku

Wszystkie gatunki mąki wymieszać z wiórkami kokosowymi, amarantusem i cukrem pudrem.
Amoniak wymieszać ze śmietaną. Dodać olej, miękkie masło, amoniak ze śmietaną, rodzynki, żurawinę i skórkę pomarańczową
Zagnieść ciasto, uformować wałek, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na pół godziny. Następnie ostrym nożem pokroić na 1 cm krążki.
Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i cukrem
Posypać ziarnami słonecznika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć blaszkę z ciasteczkami i upiec na złoty kolor

Polecam ciastka witam na dzien dobry od dr. Gerard

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz