piątek, 29 czerwca 2018

Słodycz z Dr Gerardem




      Odkryłam pyszne ciasto mianowicie połączenie szarlotki i sernika w jednym, przełożone najlepszymi ciastkami Dr Gerarda z cytrynową nutą. Ciasto jest wilgotne, wprost rozpływa się w ustach. Do tego łatwo się kroi i jest stosunkowo szybkie w przygotowaniu-nie wymaga bowiem pieczenia. Najwięcej czasu zajmuje tylko pokrojenie 1,5 kg jabłek. Ciasto można posypać pudrem cukrem lub polać polewą z mlecznej czekolady. Ja polałam czekoladą. W orginalnym przepisie do masy serowej należy dodać budynie cytrynowe. Ale nie wszędzie można kupić więc można dodać budynie śmietankowe i też będzie pysznie. Do jabłek dodaje też dwie łyżki cukru, ale jeśli wolicie bardziej kwaśny smak można go pominąć. Wyjeżdżamy na weekend do kuzynki nad morze, ucieszy się kiedy przywiozę coś słodkiego do kawy ,ponieważ nasza rodzinka należy do łasuchów i zawsze jesteśmy spragnieni domowych smakołyków. Przepis jest na dużą prostokątną blachę.

Masa serowa
-800 g mielonego twarogu
-100 g miękkiego masła
-1 szklanka cukru
-1 szklanka mleka
-2 budynie cytrynowe

Masa Jabłkowa
-1,5 kg jabłek
-2 łyżki cukru
-2 galaretki cytrynowe

Dodatkowo
-300 g kruchych ciastek Dr Gerarda
-mleczna czekolada

Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę ciastek. Przygotować wpierw masę serową.
Zmiksować ze sobą twaróg, miękkie masło oraz cukier. Budynie wymieszać ze szklanką mleka i wlać do masy. Dokładnie zamieszać. Masę przełożyć do garnka z grubym dnem i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut aż masa zgęstnieje. Gorącą wyłożyć na ciastka i wyrównać. Przykryć kolejną warstwą ciastek. Ostudzić.
Masa jabłkowa
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroićw drobną kostkę. Przełożyć do garnka i prażyć na niedużym ogniu aż zmiękną. Zestawić garnek z ognia, wsypać dwie galaretki i dokładnie zamieszać, aby dobrze się rozpuściły. Gorącą masę wyłożyć na ciastka i wyrównać. Wierzch ciasta przykryć ostatnią warstwą ciastek (powinny być razem trzy warstwy ciastek) Ostudzić. Do tego ciasta najlepsze i najsmaczniejsze są Mafijne Choco cytrynowe od Dr Gerarda. Ciasto schłodzić w lodówce. Na koniec można polać rozpuszczoną mleczną czekoladą.
                                                                                    Smaczxnego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz