W polskiej kuchni sery odgrywają bardzo dużą rolę. Używane są do robienia różnych smacznych potraw, jak również do wszelkiego rodzaju wypieków, deserów i ciast sernikowych.
Chcę dzisiaj podać przepis na puszysty sernik na ciastkach markizach Mafijne Choco dr Gerarda z serków homogenizowanych.
Składniki
-2 serki homogenizowane
-3/4 szklanki cukru pudru
-pół litra śmietanki kremówki
-2 płaskie łyżki żelatyny
-cukier wanilinowy
-5 dkg rodzynek
-puszka ananasa
-torebka galaretki ananasowej
-2 paczki ciastek Mafijne Choco dr Gerarda
Wykonanie
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aby ostygły Serki utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym
Śmietankę kremówkę ubić i połączyć z utartym serkiem Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie zagotować
Ostudzoną żelatynę wlać do masy serowej i dokładnie wymieszać, dodać ostudzone i odsączone rodzynki oraz kawałki ananasa.
Kilka kawałków ananasa można zostawić do dekoracji'
Tortownicę dokładnie wyłożyć ciastkami markizami Mafijne Choco dr Gerarda na ciastka wyłożyć masę serową i na godzinę wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
Galaretkę przyrządzić według przepisu tak, jak jest na opakowaniu i odstawić, żeby ostygła.
Wyjąć tortownicę z lodówki, na wierzchu masy serowej poukładać pozostałe kawałki ananasa i zalać krzepnącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego skrzepnięcia się galaretki.
Rada
Ciasta z galaretką, albo z bitą śmietaną najlepiej trzymać w lodówce. Zamknięte w pojemniku, lub zakryte folią aluminiową, by nie przeszło zapachem z lodówki
Prosty w przygotowaniu sernik, ale za to bardzo smaczny polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz