sobota, 30 czerwca 2018

Czekoladki domowej roboty

Składniki na 15 - 20 sztuk:
  • pół szklanki masła orzechowego gładkiego lub z kawałkami orzeszków
  • 1/4 szklanki i 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii
  • duża szczypta soli
  • 250 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
Pierwsze 4 składniki umieścić w misie miksera i zmiksować (lub po prostu porządnie wymieszać łyżką) do otrzymania gładkiej, w miarę plastycznej masy orzechowej.
Czekoladę mleczną i gorzką połamać lub posiekać, roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali.
Przygotować małe papilotki na pralinki. Na dno każdej papilotki wylać 1 łyżeczkę roztopionej czekolady, pędzelkiem wysmarować boki papilotek. Schłodzić w lodówce do momentu całkowitego zastygnięcia czekolady.
Z masy orzechowej uformować kulki wielkości orzecha laskowego. Umieścić w papilotkach. Pralinki zalać czekoladą, około 1 łyżeczki na każdą pralinkę, wyrównać. Schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia. 
Po tym czasie wyjąć z lodówki, podawać.
Nie ma konieczności przechowywania w lodówce (jeśli mają być przechowywane przez dłuższy okres czasu - można to zrobić).
Uwaga: jeśli używacie foremek na czekoladki, ilość czekolady może się różnić od ilości potrzebnej do mini-papilotek. Warto najpierw roztopić mniej czekolady np. 200 g.
Smacznego :-).

Polecam rowniez czekoladki dr. Gerard

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz