niedziela, 17 czerwca 2018

Pachnące świeże owoce



     Wtedy kiedy zaczynają się świeże owoce ja bardzo często wkraczam do akcji pieczenia z różnymi owocami kruchych ciast, są one bardzo łatwe w przygotowaniu. Rewelacyjne ciasto kruche robię z malinami, brzoskwiniami i bezą. Wspaniałe połączenie kwaśnych malin i słodkich brzoskwiń w delikatnym cieście kruchym z pyszną bezą. Idealny deser na lato!!!
Ciasto
-200 g mąki
-150 g zimnego masła
-50 g cukru
-szczypta soli
-2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 żółtka

Owoce
-600 gmalin
-400 g nektarynek lub brzoswiń
-1 łyżka mąki ziemniaczanej

Beza
-3 białka
-150 g cukru
-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Formę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C
Mąkę wsypać na stolnicę dodać pokrojone na kawałki zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Siekać nożem na stolnicy lub rozcierać palcami na kruszonkę, następnie dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę.
Ciasto pokroić nożem na plasterki i wyłożyć nimi spód oraz ok. 2 cm boki, ugniatając palcami ciasto. Spód podziurawić widelcem. Nektarynki lub brzoskwinie pokroić na kawałki usuwając pestki. Połączyć z malinami i mąką ziemniaczaną delikatnie mieszając. Białka ubić na sztywną pianę następnie stopniowo dodawać po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając pianę.
Na koniec ubijać jeszcze przez około 5 minut na gęstą  i błyszczącą pianę. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
Na spód ciasta wyłożyć owoce i przykryć je ubitą pianą. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni C. Następnie ustawić 60 stopni + termoobieg i piec jeszcze przez 10 minut.
Podam Wam również stronę gdzie znajdziecie wspaniałe przepisy, są to "Wypieki od Serca" https:drGerardPL

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz