wtorek, 19 czerwca 2018

Ciasto kruche.


Ciasto kruche.

Mamy niezwykły wiosenny czas na sezonowe owoce. Warto je zjadać każdego dnia. Możemy z nich przygotowywać rozmaite przetwory, desery, ciasta lub jako dodatki do lodów, galaretek. Ja dzisiaj chciałabym podzielić się przepisem na placek półkruchy z truskawkami , ponieważ nadal trwa na te pyszne owoce sezon. Może zasadnicze pytanie.: czym rożni się zrobienie ciasta kruchego od półkruchego? Po prostu ciasto kruche nie zawiera żadnych spulchniaczy a kruchość swą zawdzięcza dużej zawartości tłuszczu. Należy pamiętać co najważniejsze, zawsze wielokrotnie jest powtarzane, że przy wyrabianiu takiego ciasta nie należy zbyt długo go wyrabiać a przede wszystkim ogrzewać dłońmi. Wtedy nasze ciasto stało by się maziste a utraciło by kruchość. Każda gospodyni od zawsze z na zasadę: trzy porcje mąki, dwie porcje masła oraz jedna porcja cukru pudru. I tak przepis:
trzysta gram mąki, dwieście gram masła oraz sto gram cukru do tego dwa żółtka. Najlepiej na stolnicy wykładamy mąkę, cukier, żółtka siekamy potem energicznie ugniatamy. Gotowe ciasto chowamy do lodówki na godzinę. Rozwałkowujemy do formy wysmarowanej masłem. Na to owoce lub marmolada. Gotowe. A półkruche? Zawiera mniej tłuszczu. Przepis na podstawę.
Pięcet gram mąki, syo gram cukru pudru, jedna łyżeczka proszku do pieczenia, dwieście gram zimnego masła, dwa jajka, jedno żółtko, dwie łyżki gęstej śmietany kwaśnej. Ciasto zagniatamy z podanych składników. Postępujemy dokładnie tak samo. Możemy dodać masę budyniową oraz owoce na wierzch. Podaję link do strony dr Gerarda gdzie możemy znaleźć rozmaite przepisy z ciastkami. Tu jest kruche ciasto z Pryncypałkami czy z Mafijnymi Choco.
Polecam zajrzeć.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz