Ciasto
kruche.
Mamy niezwykły
wiosenny czas na sezonowe owoce. Warto je zjadać każdego dnia.
Możemy z nich przygotowywać rozmaite przetwory, desery, ciasta lub
jako dodatki do lodów, galaretek. Ja dzisiaj chciałabym podzielić
się przepisem na placek półkruchy z truskawkami , ponieważ nadal
trwa na te pyszne owoce sezon. Może zasadnicze pytanie.: czym rożni
się zrobienie ciasta kruchego od półkruchego? Po prostu ciasto
kruche nie zawiera żadnych spulchniaczy a kruchość swą zawdzięcza
dużej zawartości tłuszczu. Należy pamiętać co najważniejsze,
zawsze wielokrotnie jest powtarzane, że przy wyrabianiu takiego
ciasta nie należy zbyt długo go wyrabiać a przede wszystkim
ogrzewać dłońmi. Wtedy nasze ciasto stało by się maziste a
utraciło by kruchość. Każda gospodyni od zawsze z na zasadę:
trzy porcje mąki, dwie porcje masła oraz jedna porcja cukru pudru.
I tak przepis:
trzysta gram mąki,
dwieście gram masła oraz sto gram cukru do tego dwa żółtka.
Najlepiej na stolnicy wykładamy mąkę, cukier, żółtka siekamy
potem energicznie ugniatamy. Gotowe ciasto chowamy do lodówki na
godzinę. Rozwałkowujemy do formy wysmarowanej masłem. Na to owoce
lub marmolada. Gotowe. A półkruche? Zawiera mniej tłuszczu.
Przepis na podstawę.
Pięcet gram mąki,
syo gram cukru pudru, jedna łyżeczka proszku do pieczenia, dwieście
gram zimnego masła, dwa jajka, jedno żółtko, dwie łyżki gęstej
śmietany kwaśnej. Ciasto zagniatamy z podanych składników.
Postępujemy dokładnie tak samo. Możemy dodać masę budyniową
oraz owoce na wierzch. Podaję link do strony dr Gerarda gdzie
możemy znaleźć rozmaite przepisy z ciastkami. Tu jest kruche
ciasto z Pryncypałkami czy z
Mafijnymi Choco.
Polecam zajrzeć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz