Wczoraj moje dzieci trochę mnie zaskoczyły. Pamiętały o
moich imieninach. Kiedy wróciłam z pracy nie wierzyłam własnym oczom. Stół był
cały zastawiony. To, co najbardziej zwróciło moją uwagę, to mój ulubiony
PRYNCYTORCIK DR GERARDA i
BABKA CYTRYNOWA
Składniki :25 dag mąki tortowej, 25 dag drobnego cukru, po
10 dag masła i margaryny do pieczenia, 4 jajka, 1 i ½ łyżeczki proszku do
pieczenia, 2 cytryny, aromat cytrynowy, masło i bułka tarta do formy, 1 gotowa
polewa czekoladowa, migdały łuskane i orzechy włoskie do dekoracji, sól.
Sposób wykonania – Cytryny wyszorować i sparzyć, skórkę
otrzeć na tarce, sok wycisnąć. Tłuszcz rozpuścić w rondelku. Jajka sparzyć,
białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli, żółtka utrzeć z
cukrem na kogel – mogel, dodawać stopniowo przestudzony tłuszcz, mąkę, proszek
do pieczenia, sok i skórkę z cytryn, kilka kropli aromatu. Całość delikatnie
wymieszać z białkami. Formę do babki ( okrągłą ) wysmarować dokładnie masłem,
oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto. Babkę wstawić na około 40 – 50 minut do
piekarnika nagrzanego do 180 C. Ciasto pozostawić w formie aż do całkowitego
wystygnięcia, łatwiej je wówczas wyjąć. Wystudzoną babkę udekorować polewą
czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu z bakaliami. Można też
zrobić samemu. Rozpuścić na małym ogniu 15 dag masła, ¾ szklanki cukru, 4 łyżki
gorzkiego kakao i 3 łyżki mleka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz