środa, 27 czerwca 2018

Szczęśliwy dzień.


Szczęśliwy dzień.

Dziś nasz kolega z pracy brał ślub. Uroczystość w urzędzie stanu cywilnego była bardzo podniosła, momentami wzruszająca. Niejednej  z nas zakręciła się łezka w oku. Państwo młodzi wyglądali przepięknie. I nie mam tu na myśli tylko gustownych kreacji, ale ten szczególny blask bijący z wnętrza zakochanych osób. Wyraźnie było czuć atmosferę szczęścia, niesamowitej radości i mnóstwo płynącej   pozytywnej energii.  Takich cudownych chwil  w życiu każdego z nas, w gronie przyjaciół, bliskich nam osób, życzyłabym sobie jak najwięcej. Wręczenie  aktu małżeństwa  uczciliśmy oklaskami i tradycyjnym  toastem, lampką szampana. Państwo młodzi wraz z wąskim gronem najbliższej rodziny pojechali  bawić się do świtu w jednej z miejscowych restauracji. My natomiast pojechaliśmy do mnie do domu świętować  i cieszyć się ich szczęściem. Na taką wyjątkową okazję przygotowałam Sernik bez pieczenia z Pryncypałkami classic. Zaopatrzyłam się jeszcze w czekoladki i  Pryncytorcik z firmy  Dr Gerard. Wszyscy lubimy dobre słodycze, więc wybór mógł być tylko jeden. Wysoka jakość ciasteczek z Dr Gerarda przyciąga nas do nich jak przysłowiowy lep na muchy. Piątka zebranych u mnie osób z uznaniem przywitała paterę pełną słodkich wspaniałości. Natomiast sernik wzbudził wręcz zachwyt i pomruk aprobaty. Tak więc i my mogliśmy zacząć świętować nową życiową drogę  naszego kolegi. Oto przepis na wspomniany sernik bez pieczenia.

Autor: Madame Edith

Sernik bez pieczenia z PryncyPałkami Classic.

SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 24 cm)


Na spód:

·         200 g wafli „Pryncypałki Classic” dr Gerard

·         50 g migdałów

·         60 g masła

Dekoracja:

·         4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard

·         3 łyżki konfitury truskawkowej

·         10 truskawek

Masa serowa:

·         200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)

·         9 płatków żelatyny (18 g)

·         1 kg twarogu trzykrotnie mielonego

·         180 g jogurtu greckiego



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód sernika.

W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia.

Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca. W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.

Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, posypujemy kawałkami truskawek i pokrojonymi w kostkę wafelkami „Pryncypałki Classic” dr Gerard.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz