Szczęśliwy dzień.
Dziś nasz kolega z pracy brał ślub. Uroczystość w urzędzie
stanu cywilnego była bardzo podniosła, momentami wzruszająca. Niejednej z nas zakręciła się łezka w oku. Państwo
młodzi wyglądali przepięknie. I nie mam tu na myśli tylko gustownych kreacji,
ale ten szczególny blask bijący z wnętrza zakochanych osób. Wyraźnie było czuć
atmosferę szczęścia, niesamowitej radości i mnóstwo płynącej pozytywnej energii. Takich cudownych chwil w życiu każdego z nas, w gronie przyjaciół,
bliskich nam osób, życzyłabym sobie jak najwięcej. Wręczenie aktu małżeństwa uczciliśmy oklaskami i tradycyjnym toastem, lampką szampana. Państwo młodzi wraz
z wąskim gronem najbliższej rodziny pojechali
bawić się do świtu w jednej z miejscowych restauracji. My natomiast pojechaliśmy
do mnie do domu świętować i cieszyć się
ich szczęściem. Na taką wyjątkową okazję przygotowałam Sernik bez pieczenia z Pryncypałkami
classic. Zaopatrzyłam się jeszcze w czekoladki i Pryncytorcik z firmy Dr Gerard. Wszyscy lubimy dobre słodycze,
więc wybór mógł być tylko jeden. Wysoka jakość ciasteczek z Dr Gerarda
przyciąga nas do nich jak przysłowiowy lep na muchy. Piątka zebranych u mnie
osób z uznaniem przywitała paterę pełną słodkich wspaniałości. Natomiast sernik
wzbudził wręcz zachwyt i pomruk aprobaty. Tak więc i my mogliśmy zacząć
świętować nową życiową drogę naszego
kolegi. Oto przepis na wspomniany sernik bez pieczenia.
Autor: Madame Edith
Sernik bez pieczenia z PryncyPałkami Classic.
SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Na spód:
·
200 g wafli „Pryncypałki Classic” dr
Gerard
·
50 g migdałów
·
60 g masła
Dekoracja:
·
4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
·
3 łyżki konfitury truskawkowej
·
10 truskawek
Masa serowa:
·
200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
·
9 płatków żelatyny (18 g)
·
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
·
180 g jogurtu greckiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W małym
rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały
z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy
do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna,
by uzyskać spód sernika.
W małej
miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny.
Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany
kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna
całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać
doprowadzona do wrzenia.
Śmietanę
z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca.
W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką
dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę serową przekładamy
na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet
zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.
Przed podaniem
lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu
sernika, posypujemy kawałkami truskawek i pokrojonymi w kostkę
wafelkami „Pryncypałki Classic” dr Gerard.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz