W ostatni piątek wybrałem się z moją przyjaciółką Asią, moim kolegą Grzegorzem i jego przyjaciółką Jolą do Ciechocinka. Chcieliśmy pobyć razem ze sobą na wesołym weekendzie, coś pozwiedzać,a szczególnie chciałem żeby Asia była ze mną i moimi znajomymi na dancingu, bo przyznała się że nigdy nie miała takiej okazji. Ciechocinek zaproponowal Grzegorz, bo słyszał że w tej uzdrowiskowej miejscowości wieczorami jest dużo dancingów.W piątek, gdy dotarliśmy na miejsce i rozpakowalismy nasze bagaże w uroczym hoteliku zaplanowaliśmy, że po kolacji idziemy na dancing.W radosnym nastroju szliśmy głównym deptakiem i słuchaliśmy skąd dobiega fajna muzyka.Lokal nazywał się Restauracja Teatralna.Usiedliśmy przy czteroosobowym stoliku,skąd mieliśmy na widoku całą salę i zespół muzyczny.Zamówiliśmy sobie kawę i przepyszne Słodycze z firmy Dr. Gerard. Potem chodziliśmy tańczyć.Było fantastycznie, okazało się, że nawet zorganizowano tam konkurs na najlepszą parę wieczoru i ogłoszono nas czyli mnie i Asię o północy zwycięzcami tego konkursu.Naszą nagrodą był zestaw słodyczy z firmy Dr. Gerard,oraz całą blaszkę sernika bez pieczenia
z Pryncypałkami Classic, oczywiście przepis można znaleźć na stronie firmy Dr. Gerard. Życzę smacznego
"SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Na spód:200 g wafli „Pryncypałki Classic” dr Gerard
50 g migdałów,60 g masła
Dekoracja:4 wafle „Pryncypałki Classic” dr Gerard
3 łyżki konfitury truskawkowej,10 truskawek
Masa serowa:200 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
9 płatków żelatyny (18 g),1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
180 g jogurtu greckiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód sernika.W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia.
Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca. W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną. Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, posypujemy kawałkami truskawek i pokrojonymi w kostkę wafelkami „Pryncypałki Classic” dr Gerard".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz