Tort
czekoladowo malinowy.
Na spotkanie z
koleżankami przygotowałam dwa słodkie, finezyjne desery jednym z
nich był ten oto tort czekoladowy z pierwszymi malinami oraz tartę
ze spodem z ciastkami Mafijnymi Choco podwójne markizy dr Gerarda
tu podaję link do strony.
Na ciasto czekoladowe:
1 i ¾ szklanki mąki pszennej,
1,5 szklanki cukru
¾ szklanki kakao,
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
pół łyżeczki soli,
1 szklanka maślanki,
½ szklanki oleju rzepakowego,
2 jajka,
1 szklanka świeżo zaparzonej mocnej kawy,
cukier waniliowy.
Do miski wsypujemy mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, sól.
Do większej miski wlewamy maślankę, olej, jajka, cukier waniliowy,
dodajemy cukier. Roztrzepać Wymieszać wszystkie składniki.
Dodajemy wymieszane suche produkty i dokładnie je ze sobą łączymy.
Na koniec wlewamy gorącą kawę i drewnianą łyżką łączymy z
ciastem. Gotową masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem
pergaminowym. Pieczemy przez 45 minut. Po wystudzeniu przeciąć na
trzy krążki.
Mus malinowy:
650 gram malin,
3 łyżki cukru,
1 galaretka malinowa,
470 gram schłodzonej śmietany kremówki 36 %,
200 gram malin.
Maliny oraz cukier wkładamy do garnka. Podgrzewamy do rozpuszczenia
się cukru. Przesiać przez sitko pozostałe nasiona z ,malin
wyrzucamy resztę piure zostawiamy w garnku i podgrzewamy.
Rozpuszczamy w nim galaretkę. Dobrze wystudzić. Osobno ubijamy
śmietanę, łączymy z musem malinowym, mieszamy. Dosypujemy
pozostałe 200 gram malin. Tak przygotowanym kremem przekładamy
nasze krążki. Wierzch ozdabiamy malinami. Pozostawiamy w lodówce.
Pyszny. Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz