piątek, 29 czerwca 2018

Ciasto biszkoptowe

Dzisiaj przygotowałam ciasto biszkoptowe przełożone masą budyniową z warstwą pianki agrestowej i kruchych ciastek agrestowych. Było naprawdę pyszne. Spróbujesz? Oto składniki: 

Biszkopt
-6 jajek
-3/4 szklanki cukru
-1 płaska łyżka proszku do pieczenia
-3 łyżki oleju
-1 szklanka mąki pszennej

Masa 
-300 g agrestu
-1 szklanka wody
-1 budyń bez cukru plus pół szklanki wody
-1/3 szklanki cukru

Pianka
-1 galaretka agrestowa
-pół szklanki wody
-2 płaskie łyżeczki żelatyny plus 2 łyżki wody
-500 ml śmietany kremówki
-kruche ciastka agrestowe od Dr Gerard 24 sztuki 

Sposób przygotowania: biszkopt: z białek, cukru i proszku do pieczenia ubijam sztywną pianę. Żółtka krótko miksuję z olejem, wlewam do piany z białek, mieszam łyżką. Wsypuję mąkę i mieszam. Wkładam do prostokątnej formy (31/21 cm), wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piekę około 30 minut. Studzę i przecinam na pół. Masa: do garnka wsypuję agrest, zalewam 1 szklanką wody, wsypuję cukier i gotuję do momentu, aż agrest będzie miękki. Budyń mieszam z 1/2 szklanki wody, wlewam do agrestu i gotuję. Gorący budyń wylewam na biszkopt, wyrównuję i przykrywam drugą połową biszkoptu. Pianka: do garnka wlewam pół szklanki wody i gotuję. Zestawiam z palnika, wsypuję galaretkę i krótko namoczoną w wodzie żelatynę, mieszam do rozpuszczenia. A następnie studzę. Śmietankę kremówkę ubijam na sztywno i miksując wlewam ostudzoną galaretkę. Masę wylewam na biszkopt i wyrównuję. Na wierzchu układam kruche ciastka agrestowe. Ciasto przechowuję w lodówce. Doskonały pomysł na deser. Do przygotowania polecam wykorzystać perfekcyjnie kruche i pyszne ciastka od Dr Gerarda. Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz