sobota, 30 czerwca 2018

Ostatnie truskawki




          Sernik bardzo migdałowy, dość słodki i aromatyczny. Ostatnie w tym roku świeże truskawki dopełnią łagodnego wyglądu, ale także świetnie współgrają z likierem Amaretto i płatkami migdałów.
Ciastka wit'AM pełnoziarniste Dr Gerarda na spód są alternatywą dla bardziej pracochłonnego ciasta kruchego. Podwieczorek w słoneczny dzień w ogrodzie, kawa mrożona i wilgotny sernik z truskawkami...... wymarzony czerwcowy weekend.

Składniki
-180 g pokruszonych ciastek wit'AM Dr Gerarda
-50 g roztopionego masła
-1 kg zmielonego twarogu
-4 jajka
-160 g cukru
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka aromatu migdałowego
-2 łyżki likieru Amaretto
-100 g podprażonych płatków migdałowych
-500 g truskawek+50 g cukru

Ciasteczka wit'AM mieszamy z roztopionym masłem i przekładamy na spód tortownicy. Odstawiamy do lodówki. Twaróg z jajkami, mąką i cukrem ucieramy na gładką masę. Dodajemy aromat migdałowy i Amaretto. Masę przekładamy na ciasteczkowy spód. Oczyszczone i pozbawione szypułek truskawki kroimy na ćwiartki przekładamy do garnuszka i zasypujemy cukrem, gotujemy co chwilkę mieszając do uzyskania gładkiego musu. Gdy nieco przestygnie, przekładamy delikatnie na masę serową i rozprowadzamy. Można tworzyć fantazyjne wzory.
Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 150 stopni. Po wystudzeniu odstawiamy na kilka godzin do lodówki. A w tym czasie proponuję zajrzeć na "Wypieki od Serca" na str https:www drGerard PL
Tam można znaleźć wspaniałe przepisy i wykorzystać na przyszły weekend.
A nasz sernik przed podaniem obsypujemy płatkami migdałowymi - robimy kawę i odpoczywamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz