Biszkopt
-5 jajek
-1 szklanka mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 szklanka cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem czekoladowy
-200 g masła
-2 budynie śmietankowe
-2 czekolady deserowe
-2 łyżki cukru
Krem śmietanowy
-500 ml śmietany 30%
-3 łyżki cukru pudru
-60 g żelatyny fix-deserowej
Dodatkowo
-ciastka Jungle czekoladowe lub truskawkowe od Dr Gerard
-litrowy słoik malin
-2 galaretki malinowe
Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec dodaję stopniowo cukier, a następnie łączę z żółtkami. Mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam do masy. Ciasto przelewam do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25/30 cm) i piekę 40 minut w 180 stopniach. Upieczony biszkopt odstawiam do wystudzenia. Krem czekoladowy: miękkie masło ucieram na puch. Budyń gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzę. Zimny budyń dodaję stopniowo do masła i ucieram. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i wystudzoną łączę z masą budyniową. Na biszkopt wykładam krem czekoladowy i układam ciastka Jungle. Masa śmietanowa: zimną kremówkę ubijam z cukrem pudrem. Żelatynę przygotowuję według przepisu na opakowaniu i łączę z kremówką. Masę śmietanową wykładam na ciastka i wkładam do lodówki do stężenia, a następnie na masie układam maliny i zalewam tężejącą galaretką. Ciasto przechowuję w lodówce. Bardzo pyszne, przygotuj i się przekonaj. Polecam i życzę smacznego! Do przygotowania koniecznie wykorzystaj najlepsze słodycze od Dr Gerarda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz