wtorek, 19 czerwca 2018

Weekendowe ciasto

Na weekend przygotowałam wyśmienite, warstwowe ciasto z kremem czekoladowym, ciastkami, bitą śmietaną, malinami i galaretką. Deser bardzo wszystkim smakował. Wypróbujesz? Oto składniki: 

Biszkopt
-5 jajek
-1 szklanka mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 szklanka cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem czekoladowy 
-200 g masła
-2 budynie śmietankowe
-2 czekolady deserowe
-2 łyżki cukru

Krem śmietanowy
-500 ml śmietany 30%
-3 łyżki cukru pudru
-60 g żelatyny fix-deserowej 

Dodatkowo
-ciastka Jungle czekoladowe lub truskawkowe  od Dr Gerard 
-litrowy słoik malin 
-2 galaretki malinowe 

Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec dodaję stopniowo cukier, a następnie łączę z żółtkami. Mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam do masy. Ciasto przelewam do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25/30 cm) i piekę 40 minut w 180 stopniach. Upieczony biszkopt odstawiam do wystudzenia. Krem czekoladowy: miękkie masło ucieram na puch. Budyń gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzę. Zimny budyń dodaję stopniowo do masła i ucieram. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i wystudzoną łączę z masą budyniową. Na biszkopt wykładam krem czekoladowy i układam ciastka Jungle. Masa śmietanowa: zimną kremówkę ubijam z cukrem pudrem. Żelatynę przygotowuję według przepisu na opakowaniu i łączę z kremówką. Masę śmietanową wykładam na ciastka i wkładam do lodówki do stężenia, a następnie na masie układam maliny i zalewam tężejącą galaretką. Ciasto przechowuję w lodówce. Bardzo pyszne, przygotuj i się przekonaj. Polecam i życzę smacznego! Do przygotowania koniecznie wykorzystaj najlepsze słodycze od Dr Gerarda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz